Review of Luvsanjamba's Works in the Writing Style of Ka Phreng, the Rosary of Ka - Byaruuzana, Jambal (Tibetan Studies, 2024)
Luvsanjamba, from Dalai Gun of Tusheet Khan Aimag, composed two volumes, in the Tibetan Language, consisting of 159 works. Amongst these works, he specifically composed 39 works in accordance with the rule "Ka Phrin". The methods of this specific rule are of two; (1) Following the Order of the Thirty Letters and (2) Resversing the Order of the Thirty Letters and it is an independent methodology belonging to "The Sound Ornament" of Poetry primarily used in praises and poems according to our view. Though his autobiography remains unclear, certain last lines of some works clearly show that he was one of the authors who composed works in the Tibetan Langauge. Two of his hand-written works have been passed down and preserved today. Лувсанжамбын “ka ‘phrin” буюу “Га-гийн эрхис” ашиглан туурвисан зохиолын мэдээ Хураангуй: Монгол зохиолч (лам хувраг)-ийн төвөд хэлээр туурвисан зохиолын шинэ цагийн судалгаа өнгөрсөн XX зууны 50-аад оны сүүлээс эхэлж, өдгөө байгалийн болон нийгэм хүмүүнлэгийн шинжлэх ухааны үүднээс анхааран судалсаар байна. Бидэнд Лувсанжамбын бүрэн зохиолын богино, урт цаас бүхий хоёр хувилбар хадгалагдаж байна. “Нэгэн зуун тавин найман эхт” бүрэн зохиол нь 5 хэсэгт бүлэглэсэн, 809 хуудас бүхий 158 нэрийн зохиол байна. Төвөд хэлээр ном зохиол туурвисан монгол лам Лувсанжамба нь гэвш Ш.Иштавхай, гавж С.Гомбожав нарын “Лувсанжинба, 1 боть, 19 зуун, Заяын хүрээ, олонд алдаршсан нэр нь Цагаан равжамба” (Иштавхай, 2006: 14), бас “Лувсанжамба, Сайн ноён хан аймгийн Заяын хүрээний хамба, XX зууны үеийн хүн, зохиол нь нэг боть, Винайн тайлбар, зан үйл зэрэг бичмэл” (Гомбожав, 2005: 23) хэмээн мэдээлсэн Лувсанжамба биш гэж бид үзэж байгаа бөгөөд энэхүү 2 боть бүрэн зохиолтой Лувсанжамба нь төвөд хэлээр зохиол бүтээл туурвисан монгол лам нарын судалгаанд шинээр бүртгэгдэж буй монгол лам болно. Тиймээс хуучнаар Түшээт хан аймгийн Далай гүний хошуу, одоогийн Өвөрхангай аймгийн Есөн Зүйл суманд орших Гандандашчойнхорлин хийдийн шавь Лувсанжамба, түүний зохиол бүтээлийг эрдэм шинжилгээ судалгааны эргэлтэд оруулах зорилгоор энэ удаад түүний “Га-гийн эрхис”-ийн аргаар туурвисан зохиолуудын тухай өгүүлэхийг хичээсэн болно. Түлхүүр үг: Монгол зохиолчдын төвөд хэлээр туурвисан бүтээл, Лувсанжамба, Га-гийн эрхис