How to understand and translate the concept of political patronage - Davaadorj, Undrakh; Nyamaa, Otgonbayar (Studia Philosophiae Et Juris, 2024)
Political protection is a universal phenomenon. The researchers have studied in detail the crucial importance of patronage in maintaining the balance of clients. Therefore, the concept of support is widely used in modern political research. However, it is still unclear what patronage means, how to understand it, and whether it can be translated into Mongolian. In the course of this paper, researchers explored how the concept of sponsorship can be understood and applied in Mongolia. Улс төрийн патронаж хэмээх ойлголтыг хэрхэн ойлгж, орчуулж хэрэглэх тухайд Хураангуй: Улс төрийн патронаж нь нийтлэг үзэгдэл болно. Харилцан ашигтай клиэнтелист харилцаа бүрэлдэн бий болоход патронаж онцгой ач холбогдолтой гэдгийг судлаачид онцолсон байдаг. Энэ ч учраас орчин үеийн улс төрийн судалгаанд патронаж хэмээх ойлголтыг өргөнөөр ашиглах болсон. Гэвч патронаж гэж юуг хэлэх, хэрхэн ойлгох, тэрчлэн Монгол хэлнээ орчуулан хэрэглэж болох эсэх тухайд судлаачдын байр суурь өнөөг хүртэл тодорхойгүй байна. Тус өгүүллээр уламжлан судлаачид патронажийн тухай ойлголт, түүнийг монгол хэлнээ хэрхэн орчуулж, хэрэглэх тухайд санал дэвшүүлэхийг оролдсон болно. Түлхүүр үгс: Төрийн байгууллага, улс төрийн патронаж, төрийн албаны томилгоо, патрон-клиэнтийн харилцаа