The relationship between Chinese Buddhist (Chan) philosophy and Shaolin martial arts (Studia Philosophiae Et Juris, 2025)
This article examines the ways in which Chan (Zen) Buddhist thought shaped the technical systems, ethical orientation, and pedagogical practices of Shaolin martial arts. Tracing the historical emergence of Shaolin gongfu within the broader evolution of Chinese Buddhism—from its Indian origins through its Sinicization and the ascendancy of Chan—the study highlights how meditation, moral precepts, and doctrinal concepts such as emptiness, enlightenment, and the unity of movement and stillness were integrated into martial practice. The analysis explores convergences between Chan and Shaolin in pursuit of enlightenment, regulation of body–mind through stillness and motion, moral discipline, and internal training (qi cultivation). It further interprets Shaolin pedagogy through the Six Paramitas, arguing that Shaolin martial arts constitute not merely a combative system but a pathway of ethical self-cultivation and spiritual realization.Хятадын буддын (чан) гүн ухаан ба шaолинь тулааны урлагийн харилцан хамааралХураангуй: Энэхүү өгүүлэлд Чань (Зэн) буддын гүн ухаанд суурилсан Шаолинь хийдийн тулааны урлагийн мөн чанар, ёс зүйн чиг хандлага, сургалт, хүмүүжлийн үйл ажиллагааны уламжлал хэрхэн төлөвшиж, хөгжиж ирснийг авч үзлээ. Өгүүлэлд Хятадын Буддын шашин-соёлын хөгжилд эртний Энэтхэгийн Буддын эх сурвалжуудыг хятад хэлэнд орчуулах явцад өөрийн гэсэн онцлогтойгоор бүрэлдсэн Хятадын Буддын Чань (Зэн) урсгалын гол төв – Шаолинь хийдэд кунфу тулааны урлаг хэрхэн үүсэж хөгжсөн түүхэн замналыг шинжлэн, түүний биеийн хөдөлгөөн ба сэтгэлийн амгалан төлвийг нэгтгэх өвөрмөц бясалгал, сахилын ёс, хоосон чанарын гүн ухаан, гэгээрэлд хүрэх тухай сургаал зэргийг цогц илрүүлэхийг зорьлоо.Судалгаанд гэгээрэлд тэмүүлэх эрмэлзэл, биеийн хөдөлгөөн ба сэтгэлийн амгалан төлвийн зохист харьцаагаар бие–сэтгэлийг тэнцвэржүүлэх арга техник, ёс зүйн дотоод сахилга бат, эрч хүч (ци)-ний бэлтгэл зэрэг асуудлыг Чань Буддизмын үзэл санаа ба Шаолинь хийдийн үйл ажиллагааны огтлолцол дээр тайлбарлахыг зорив. Цаашлаад Шаолинь хийдийн сургалтын тогтолцоог Зургаан Барамид (парамита)-ын үүднээс тайлбарлаж, Шаолиний тулааны урлаг нь зөвхөн биеийн ур чадварыг хөгжүүлэхэд анхаардаг төдийгүй, ёс суртахуун, өөрийгөө төлөвшүүлэх, оюунлаг гэгээрэлд хөтлөх зам мөр болдог гэдгийг онцлон авч үзэв.Түлхүүр үгсЧань буддизм, кунфу, Шаолин, Хятадын Буддизм, барамид