The picture of the present social psychology in Mongolia - Omboosuren, Erdenechimeg (Studia Philosophiae Et Juris, 2024)
It is impossible to separate the processes that occur in any society from the people of that society. Social psychology studies changes in individuals and social groups' psychological states and their mutual effects as society evolves. Consequently, the aim of this paper is to analyze how Mongolian people and social spirits react to the current political, social and economic processes, the positive and negative changes that occur, and the impact that these changes have on the development of the country. Since 1990, Mongolia has fundamentally changed its social structure and has transitioned to a democratic system. This change includes: Politics: Establishing a democratic electoral system with diverse political parties. Economy: Transitioning to a market economy with free competition and recognizing various forms of ownership. Society: Transitioning to a system that prioritizes human-centered development and upholds human rights. However, important achievements and results have been achieved over the past 30 years, but challenges and deviations have also occurred in the development of the goals and development pathways planned. Монголын нийгмийн сэтгэл зүйн өнөөгийн дүр төрх Хураангуй: Аливаа нийгэмд болж буй үйл явцыг тухайн нийгмийн ард түмнээс салангид авч үзэх боломжгүй юм. Нийгмийн сэтгэл зүй нь цаг хугацааны өөрчлөлтийн үйл явцад нийгэм хэрхэн хувьсан өөрчлөгдөж байгаатай уялдан хувь хүн буюу нийгмийн бүлгүүдийн сэтгэл зүйн байдалд гарч буй өөрчлөлт, түүнд үзүүлж буй харилцан нөлөөллийг судалдаг. Тийм учраас өнөөдөр Монголын нийгэмд болж буй улс төр, нийгэм, эдийн засгийн үйл явцад ард түмэн буюу нийгмийн сэтгэлзүй хэрхэн хандаж байгаа, түүний эерэг, сөрөг өөрчлөлт хэрхэн явагдаж байна, тэр нь улс орны хөгжилд ямар эерэг, сөрөг нөлөөлөл үзүүлж байна зэрэг олон асуудлуудад дүн шинжилгээ хийх зорилгоор энэхүү өгүүллийг тэрлэв. Монгол Улс 1990 оноос нийгмийн байгууллаа үндсээр нь өөрчилж ардчилсан тогтолцоонд шилжсэн. Тодруулбал, нэгд, улс төрийн хувьд ардчилсан сонгуультай, олон намын системтэй; хоёрт, эдийн засгийн хувьд чөлөөт өрсөлдөөнтэй зах зээлийн эдийн засагтай, өмчийн олон хэлбэрийг хүлээн зөвшөөрсөн; гуравт, нийгмийн хувьд хүн төвтэй, хүний эрхийг дээдэлсэн хөгжлийн загварыг чухалчилсан тогтолцоонд шилжсэн (Эрдэнэчимэг О. 2022, 100-116). Харин энэ 30 жилийн хугацаанд олсон ололт амжилт, гарсан үр дүн байгаа боловч, зорьсон зорилго, хөгжих ёстой зам, гольдролоосоо хазайсан сорилт бэрхшээл түүнээсээ дутахгүй бий болжээ. Түлхүүр үгс: нийгмийн сэтгэл зүй, төр, улс төрийн нам, итгэх итгэл, авилгал, хээл хахууль