Democracy and development issues - Ayurzana, Tsanjid (Studia Philosophiae Et Juris, 2024)
Humanity has entered a new era of rapid technological development. Countries are working to fully mobilize their national capacity to accelerate their development through innovation and advanced technology. To this end, they are adopting a catch-up strategy based on the experience of developing Asian countries in a short period of time. In Mongolia, such a "cath-up" or "accommodation" strategy is possible. In his previous work, the author proposed a "quartet" development model. In order to implement it, the country must make full use of its potential. In a democratic environment, a policy and activity based on universal consensus is important to fully utilize these resources. The political basis of the broad consensus is that parliament must be representative in a wide range of ways, reflecting the interests of all parties. At the beginning of the democratization process, Mongolia's majority system was more appropriate, but in recent years, the situation has changed, the position and interests of voters have changed, and new generations of voters have emerged. On the other hand, recent majoritarian systems have left much of the electorate without representation in Parliament. The number of votes received by non-MPP and DP parties increased by over 20%, but they were unable to win seats in parliament. All this is unfair to a representative democratic country. Furthermore, the world's experience shows that large-scale system tends to divide citizens into two groups, thereby increasing prejudices and hatred. Political competition in democracy is inevitable, but extreme competition can cause negative phenomena such as populism, which reduces people's confidence in governments. This is demonstrated by the research findings of researchers in the United States, England, and Europe with a majority system. In order to ensure a general consensus on development, to ensure the representation of all sections of the public and to ensure the health of political competition, parliamentary elections must be conducted in proportionate form. Ардчилал ба хөгжлийн асуудлууд Хураангуй: Хүн төрөлхтөн технологийн үсрэнгүй хөгжлөөр жолоодуулсан хөгжлийнхөө шинэ үеийн хаалгаар орж байна. Улс орнууд инновац, тэргүүний технологид суурилан хөгжил дэвшлээ түргэсгэхийн төлөө үндэсний чадамжаа бүрэн дүүрэн дайчлах оролдлого хийж байна. Үүний тулд богино хугацаанд хөгжсөн орнуудын туршлагаар “гүйцэх” стратегийг баримталж байна. Монгол орны хувьд ийм “гүйцэх” юм уу “угтах” маягийн стратегийг хэрэгжүүлэх боломжтой юм. Зохиогч өмнөх бүтээлдээ хөгжлийн “дөрвөл” загварыг боловсруулан санал болгосон юм. Түүнийг хэрэгжүүлэхэд улс орны боломжийг бүрэн дайчлан ашиглах шаардлагатай. Ардчиллын нөхцөлд ийнхүү нөөц боломжийг бүрэн дүүрэн ашиглахад бүх нийтийн зөвшилцөлд тулгуурласан бодлого, үйл ажиллагаа чухал юм. Бүх нийтийн зөвшилцөлийн улс төрийн суурь дэвсгэр нь парламент сонгогчдын бүхий л хэсгийн ашиг сонирхлыг тусгасан өргөн төлөөлтэй байх явдал юм. Ардчиллын үйл явц эхэлж байх үед Монгол улсад мажоритари тогтолцоо илүү зохистой байхаар байсан бол, өнгөрсөн жилүүдэд нөхцөл байдал өөрчлөгдөж, сонгогчдын байр суурь, сонирхол олон янз болсон ба шинэ үеийн сонгогчид гарч ирэв. Нөгөө талаас мажоритари тогтолцоо нь сонгогчдын нэлээд хэсгийг УИХ -д төлөлгүй үлдээх болов. МАН болон АН -аас бусад намуудын авч байгаа санал өсөж, хорин хувийг давах болсон боловч УИХ -д суудал эзлэж чадахгүй шахам байгаа юм. Энэ бүхэн төлөөллийн ардчилал бүхий тус улсын хувьд шударга бус юм. Түүнээс гадна мажоритари тогтолцоо нь иргэдийг хоёр хэсэгт хуваах, талцал, үзэн ядалтыг нэмэгдүүлэх хандлагатай байдгийг дэлхийн туршлага харуулж байна. Ардчиллын нөхцөлд улс төрийн өрсөлдөөн зайлшгүй боловч, өрсөлдөөн хэт туйлширах нь популизм зэрэг сөрөг үзэгдлийг гааруулах, улмаар төр засагт итгэх итргэдийн итгэлийг бууруулах сөрөг талтай юм. Үүнийг мажоритари тогтолцоотой АНУ, Англи болон хувь тэнцүүлэх тогтолцоо давамгайлдаг Европын судлаачдын судалгааны дүгнэлт харуулж байна. Хөгжлийн төлөөх бүх нийтийн зөвшилцөлийн эрх ашиг, иргэдийн бүх хэсгийн төлөөлийг хангах, улс төрийн өрсөлдөөнийг эрүүл саруул болгохын тулд УИХ-ыг сонгуулийг хувь тэнцүүлэр тогтолцоогоор явуулах шаардлагатай болсон байна. Түлхүүр үгс: Хөгжлийн стратеи, “дөрвөл” загвар, бүх нийтийн зөвшилцөл, төлөөлөл, өрсөлдөөн, популизм, төрд итгэх итгэл