Mongolian traditional philosophy in education - Dolgorsuren, Dulmaa (Studia Philosophiae Et Juris, 2024)
Today, there are contradictory theories, beliefs and practices developed by scientists in the field of education philosophy. In general, educational philosophy takes into account the fundamental problems of the establishment of the citizen and distinguishes itself from comprehensive consideration of all variables affecting the development of the individual. In other words, the concept of human development conveys the idea that one develops and matures through interaction with society and not simply through formal education systems. It is clear that our nation has its own educational system and customs, which are reflected in the writings and oral traditions of our ancestors, historical preaching, and leaders' writings. For example, Mongolian nomadic lifestyles and cultures contribute to their education, knowledge and skills. Монголын уламжлалт боловсролын философи Хураангуй: Өнөөдөр боловсролын философийн талаар эрдэмтдийн бүтээн туурвисан өдий төдий өөр хоорондоо зөрчилдсөн, эс зөрчилдсөн үзэл санаа , сургаал номлол, урсгал чиглэлүүд оршсоор байна. Ерөнхийдөө бол боловсролын философи бол иргэн төлөвших үндсэн асуудлыг авч үзэх бөгөөд бие хүн төлөвшихөд нөлөөлөх бүхий л хүчин зүйлийг нэгдсэн цогц байдлаар авч үздэгээрээ онцлог юм. Өөрөөр хэлбэл хүн төлөвшлийн асуудалд хандахдаа зөвхөн сургууль мэдлэг олгох хэлбэр биш харин хүн өөрийн оршин буй нийгэмтэйгээ харилцан үйлчлэлцэх замаар хүмүүжиж төлөвшиж байдаг гэсэн үзэл санааг илэрхийлдэг. Манай улсын хувьд хүнээ төлөвшүүлж ирсэн уламжлалт арга ухаан, өөрийн гэсэн өвөрмөц боловсролын философитой байсан нь өвөг дээдсээс өвлөгдөж ирсэн аман болон бичгийн өв соёл, түүхэн сургааль номлол, төрийн зүтгэлтнүүдийн ном бүтээлд тусгалаа олсон нь харагдаж байна. Тухайлбал монголчууд эхэндээ нүүдлийн ахуй соёл, амьдрах орчноосоо мэдлэг, чадвар, боловсролыг эзэмшиж байсан байна Түлхүүр үгс: боловсролын философи, уламжлалт арга ухаан, нийгмийн хөгжил, бие хүн