Based on the results of interviews conducted with residents of the Russian-Mongolian border area - Dashdorj, Oyungerel (Studia Philosophiae Et Juris, 2022)
The report was prepared as part of a project aimed at studying the historical situation of religion in the cross-border areas of southwestern Siberia and Mongolia at the beginning of the 19th - 21st centuries in the context of ethno-cultural processes and the experience of implementing state policies. conclusions are made based on the survey. As a result of the interview research, we aimed to find out how the life and household conditions of the people near the border, the problems they face, and the interrelationship of religion in the framework of socio[1]economic and political processes. Орос-Монголын хил орчмын иргэдээс авсан ярилцлага судалгааны дүнгээс XIX – XXI зууны эхэн үеийн баруун[1]өмнөд Сибирь болон Монголын хил дамнасан газар нутаг дахь шашин шүтлэгийн төлөв байдлын түүхэн нөхцөл байдлыг угсаатан-соёлын үйл явц ба төрийн бодлогыг хэрэгжүүлсэн туршлагын хүрээнд судлахад чиглэж буй төслийн хүрээнд уг илтгэлийг бэлтгэсэн бөгөөд хоёр орны хил орчмын иргэдээс тодорхой санал асуулгыг авч дүгнэлт хийсэн болно. Ярилцлага судалгааны үр дүнд хил орчмын иргэдийн амьдрал ахуйн нөхцөл байдал, тулгарч байгаа асуудал ба шашин шүтлэгийн харилцан хамаарлыг нийгэм-эдийн засаг, улс төрийн үйл явцын хүрээнд хэрхэн явагдаж байгааг гаргахыг зорилоо. Түлхүүр үгс: шашин шүтлэг, соёл, үндэстэн, үндэстний онцлог, хил хязгаар