(untitled) (Studia Philosophiae Et Juris, 2025)
The first part of the article considers some theoretical issues regarding wages, in particular the essence, functions of wages and their structure. The second part examines the wage system in Mongolia, considering such issues as the average wage, its changes and structure, the share of wages in GDP, state regulation of the wage system, etc. In the third part, the author suggests some ways to improve the wage system, in particular, increasing the evaluation of labor, the need for an annual increase in the average wage level in conjunction with the growth of inflation, strengthening its incentive functions, linking wage growth with the growth of GDP per capita and reducing the difference between the highest and lowest wage levels. Цалин хөлсний системийг төгөлдөржүүлэх асуудал Хураангуй: Тус өгүүллийн I хэсэгт цалин хөлсний үзэл, онолын зарим асуудал, тухайлбал, цалингийн мөн чанар, үүрэг, бүтэц зэргийг авч үзсэн бол II хэсэгт Монгол Улс дахь цалин хөлсний системийн өнөөгийн байдал, ажиллагчдын дундаж цалин, түүний өөрчлөлт, цалингийн бүтэц, цалин ба хөдөлмөрийн бүтээмжийн харьцаа, дотоодын нийт бүтээгдэхүүнд цалин хөлсний эзлэх хувь, төрөөс цалин хөлсний системийг зохицуулж буй байдлыг судлан харуулжээ. Өгүүллийн III хэсэгт цалин хөлсний системийг төгөлдөржүүлэх, үүнд, хөдөлмөрийн үнэлэмжийг дээшлүүлэх, цалин хөлсийг инфляцын түвшинтэй уялдуулан жил бүр нэмэгдүүлж байх, цалингийн урамшуулах үүргийг нэмэгдүүлэх, цалингийн өсөлтийг нэг хүнд ногдох дотоодын нийт бүтээгдэхүүний өсөлттэй уялдуулах, цалин хөлсний хамгийн бага ба хамгийн дээд түвшингийн харьцааг багасгах зэрэг асуудлыг дэвшүүлжээ. Түлхүүр үгс цалин хөлс, цалингийн бүтэц, дотоодын нийт бүтээгдэхүүн, төр, инцфляц