(untitled) (Studia Philosophiae Et Juris, 2025)
This article explores the underlying causes and conditions contributing to the declining political trust and engagement among Mongolian youth. Globally, numerous studies have shown that young people’s participation in politics is waning, accompanied by a weakening trust in political systems. Factors such as dysfunctional political institutions, economic downturns, rising levels of air pollution, and diminishing freshwater resources have exacerbated public dissatisfaction. In particular, the extravagant lifestyles of political elites have sparked outrage among youth, leading to protests and, in some cases, civil unrest. These developments reflect a growing disillusionment with politics among younger generations. In Mongolia, this trend is increasingly evident: youth are becoming politically disengaged, and trust in political parties and state institutions continues to decline year after year. The lavish behavior of those in power has become a focal point of frustration, not only in Mongolia but worldwide, serving as a catalyst for youth-led dissent. This erosion of trust stems from systemic flaws in political governance, where principles of equality are undermined and socioeconomic disparities widen. As a result, young people are losing faith in political leaders and institutions. The analysis focuses on individuals aged 18 to 34 examining their levels of political trust, interest, participation, and ideological orientation. The findings are based on a foundational study conducted by the Philosophy and Political-Legal Sciences Division of the Mongolian Academy of Sciences, titled “The Role and Impact of Political Leadership in Political Relations” (ШУТБИХХЗГ-2022/191) Монголын залуучуудын улс төрд итгэх итгэл ба сонирхол Хураангуй: Энэхүү өгүүлэл нь Монголын залуучуудын улс төрийн итгэл буурах болон улс төрийн оролцоо сулрахад нөлөөлж буй шалтгаан, нөхцөлүүдийг судлан шинжилсэн болно. Дэлхий даяар хийгдсэн олон судалгаагаар залуучуудын улс төрийн оролцоо буурч, улс төрийн тогтолцоонд итгэх итгэл суларч байна. Улс төрийн байгууллагуудын үйл ажиллагааны доголдол, эдийн засгийн уналт, агаарын бохирдлын нэмэгдэл, цэвэр усны нөөц хомсдох зэрэг нь олон нийтийн дургүйцлийг улам гүнзгийрүүлж байна. Ялангуяа улс төрийн элитүүдийн тансаг хэрэглээ залуучуудын дургүйцлийг төрүүлж, эсэргүүцлийн жагсаал болон зарим тохиолдолд иргэний үймээн самуунд хүргэх нь бий. Эдгээр үйл явдлууд нь шинэ үеийнхний улс төрөөс улам бүр үл итгэх, холдох хандлагыг илэрхийлж байна. Монгол Улсад ч мөн энэ чиг хандлага тодорхой ажиглагдаж байна. Залуучууд улс төрд үл итгэх, улс төрийн нам, төрийн байгууллагад хандах итгэл жилээс жилд буурч байгаа нь судалгаагаар нотлогджээ. Төрийн өндөр албан тушаалтнуудын тансаглал нь зөвхөн Монголд төдийгүй дэлхий дахинаа залуучуудын эсэргүүцлийн гол өдөөгч хүчин зүйл болж байна. Ийнхүү итгэл алдарсан нь улс төрийн засаглалын тогтолцооны гүнзгийрсэн доголдлоос үүдэлтэй бөгөөд тэгш байдлын зарчим алдагдаж, нийгэм-эдийн засгийн ялгаа тэлэхийн хэрээр залуучууд улс төрийн манлайлагчид, институциудад итгэх итгэлээ алдаж байна. Энэхүү судалгаа нь 18–34 насны иргэдийн улс төрд итгэх итгэл, сонирхол, оролцоо болон үзэл санааны чиг баримжааг авч судалсан. Судалгааг Монгол Улсын Шинжлэх Ухааны Академийн Философийн хүрээлэнгийн Улс төр, эрх зүйн шинжлэх ухааны салбараас хэрэгжүүлсэн “Улс төрийн харилцаанд улс төрийн хошуучлалын гүйцэтгэж буй үүрэг, үр нөлөө” (ШУТБИХХЗГ-2022/191) нэртэй суурь судалгаанд тулгуурласан болно. Түлхүүр үгс Улс төр, улс төрийн тогтолцоо, ардчилал, залуучуудын итгэл, сонирхол, оролцоо, үзэл бодол, мэдээ мэдээлэл, тогтворгүй байдал