Stone age societies in the borderland between the Gobi-Altai Mountains and the Gobi Desert, Mongolia (Studia Archaeologica, 2025)
This article summarizes the results of research conducted by the Polish-Mongolian archaeological expedition in south-central Mongolia (Ömnögovĭ and Övorkhangai aimags) in the Gobi-Altai region between 2016 and 2025. The work focused on the complex of Palaeolithic sites and a siliceous rock outcrop with lithic workshops, such as Tsakhiurtyn Hundi (Flint Valley). This research aims to reconstruct the paleoenvironment and human adaptation to climate change in this area from the Last Glacial Period to the late Holocene. Монголын Говь-Алтайн нуруу, говь цөлийн зааг нутгийн чулуун зэвсгийн үеХураангуй. Энэ өгүүлэлд 2016-2025 оны хооронд Говь-Алтайн нурууны өмнөд, төв хэсэгт (Өмнөговь, Өвөрхангай аймгийн зааг нутаг) хийсэн Монгол-Польшийн хамтарсан судалгааны үр дүнг нэгтгэн авч үзжээ. Судалгааг Цахиуртын хөндий (Flint Valley)-ийн палеолитын суурингууд болон цахиур чулууны ордын орчимд байх дархны газруудад голчлон гүйцэтгэсэн байна. Судалгааны зорилго нь сүүлчийн мөстлөгийн үеэс хожуу голоценыг хүртэлх тухайн бүс нутгийн уур амьсгалын нөхцөл, хувьсал өөрчлөлт, хүмүүсийн дасан зохицох үйл явцыг тодруулахад чиглэгджээ.Түлхүүр үг: Монгол, говь, Цахиуртын хөндий, палеолит, эртний уур амьсгал, чулуун зэвсгийн үйлдвэрлэлийн арга, шавар ваар, анчин-түүвэрлэгч, хожуу плейстоцен, голоцен