(untitled) (Studia Archaeologica, 2023)
We have discovered a new cultural monument with a runic inscription and stamp at the site of Khar Khoroot in the area of Bayanburd Bag, Buutsagaan soum, Bayankhongor aimag. A preliminary study of the contents of the inscription reveals that it was written about creation of a large number of golden coins. Accordingly, basing on the runic source in the vicinity of the monument and the record of trade in the inscriptions of Kultegin monument, we have reached a conclusion that it is a new fact represented economic trade relations along the westward roads of the Uyghur Khaganate during the reign of Bilge Khan, the late Turkic Khaganate. Хар хороотын руни бичээс, тамга Товчлол. Баянхонгор аймгийн Бууцагаан сумын Баянбүрд багийн нутаг Хар хороот хэмээх газраас руни бичиг, тамга бүхий шинэ дурсгалыг 2022 онд илрүүллээ. Уг бичээсийн агуулгыг урьдчилсан байдлаар уншихад олон алт дэлдэж зоос бүтээсэн тухай гарч байна. Тиймээс уг дурсгалын ойр орчимд буй руни бичгийн сурвалж хийгээд Күльтегиний хөшөөний бичигт гарч буй худалдаа арилжааны тухай тэмдэглэлд дулдуйдан хожуу Түрэгийн хаант улсын сүүл Билгэ хааны үед, эс бөгөөс Уйгурын хаант улсын өрнө зүгт чиглэсэн их замын дагуух эдийн засаг, арилжаа худалдааны харилцааг илэрхийлсэн шинэхэн баримт хэмээн үзэж байна. Түлхүүр үг: Хар хороотын бичээс, Хожуу Түрэг, Уйгур, худалдаа арилжаа