(untitled) (Studia Archaeologica, 2022)
In 2016, 557 animal bones were found in the hands of 35 horses, 104 cows, 147 sheep, 1 goat, 3 dogs, 130 large animals and 137 small animals. In 2018, 457 bones of horses - 30, cows - 26, sheep - 129, goats - 5, large animals - 100, small animals - 165, dog bones - 4 were included in the survey. In the future, more detailed research and more detailed laboratory tests will be critical to expanding the scope and scope of the work. Халзан ширэг балгасны малтлагаас илэрсэн мал, амьтны ясны судалгаа Товчлол. 2004 онд Монгол Японы хамтарсан “Бичээс” төслийн баг Говь-Алтай аймгийн Шарга сумын нутаг, Шаргын голын өмнөд хөвөөнөө, Шаргын цагаан нуурын зүүн өмнөд биед Алтайн нурууны зүүн хойд бие, алдарт 33 говийн нэгэн болох Шаргын говийн зүүн өмнөд захад байрлах нэгэн балгасыг олж илрүүлэн судалжээ. Хамтарсан төслийн багийнхан анхны дэвсгэр зураг, тодорхойлолт сэлтийг үйлдэн тайлан хэлбэрээр анх нийтлүүлжээ. Ингээд 2014 оноос эл балгасны туурьд хэдэн жил дараалан археологийн малтлага судалгаа явуулжээ. 2016, 2018 онд Говь-Алтай аймгийн Шарга сумын нутагт орших Халзан ширэг балгасанд хийсэн археологийн малтлага судалгаагаар адуу, үхэр, хонь, нохой, бод, бог малын яснууд илэрсэн. Ясны хадгалалт харьцангуй сайн. Түлхүүр үгс: археозоологи, адуу, үхэр, хонь, ямаа, нохой, бод бог