The phonetic features of the hard and soft signs in Mongolian - D, Urtnasan (Mongolian Language and Literature Studies, 2024)
This research deals with the phonetic features of the hard and soft signs in the Mongolian alphabets, by analyzing the articulatory, auditory, and acoustic methods, and related them to orthography and graphemics. It aims to clarify whether signs can become phonemes, and the role of signs is clarified. Therefore, it is proved that the two characters are the core of generation due to their phonetic function, and it is determined that the hard sign is not diacritic, and the soft sign is diacritic, and it is also determined that they appear in the word structure without any role. As a result, it was suggested that the explanation “Sign letters are responsible for separating two consonants” in the “Mongolian orthography “ should be revised. Монгол хэлний хатуу, зөөлний тэмдгийн тухай Хураангуй: Тус судалгаа монгол хэлний ‘цагаан толгой’-д хатуу, зөөлний тэмдэг гэж нэрлэдэг үсгүүдийн авианы шинжийг авиа зүйн ухааны өгүүлүүр, сонсол, дууны аргаар шинжилж зөв бичих зүй, үсэг зүйтэй холбон тайлбарлажээ. Тухайн үсгүүд авиалбар болж чадах эсэхийг тодруулахад зорьж, мөн тэмдэг болох үүргийг нь авч үзсэн байна. Үүний үр дүнд тэмдэг үсгүүд авиалбарын үүргээр үеийн цөм болдгийг нотолж, хатуугийн тэмдэг ялгах тэмдгийн үүрэггүй бол зөөлний тэмдэг ялгах тэмдгийн үүрэгтэйг тодорхойлжээ. Мөн хатуу, зөөлний тэмдэг огт үүрэггүй үгийн бүтцэд илэрч болдгийг харуулсан байна. Улмаар “Монгол үсгийн дүрэм” дэх ‘тэмдэг үсгүүд хоёр гийгүүлэгчийг тусгаарлах үүрэгтэй’ гэсэн тайлбарыг ахин авч үзэх шаардлагатай тухай санал дэвшүүлжээ. Түлхүүр үг: тэмдэг үсэг, хатуугийн тэмдэг, зөөлний тэмдэг, ялгах тэмдэг, балархай эгшиг, гулсах авиа