Characteristics of research on yuan dynasty drama in the east - B, Khishigsukh; E, Surna (Mongolian Language and Literature Studies, 2024)
Research on Yuan Dynasty Drama (Yuan Zaju ) has a long-standing tradition in East Asia, particularly in China, Japan, and Korea. Since the Ming Dynasty, Chinese scholars have deeply explored its texts, artistic values, and performance forms, achieving a revival in the 20th century. Japanese researchers expanded the field after the Meiji Restoration by studying Chinese theater, especially Yuan dynasty drama. Korea, though a later entrant, has made notable progress in text analysis and author studies, incorporating Chinese scholarship and local culture. Multidisciplinary methods, including literary arts, linguistics, and comparative theater studies, have enriched Yuan dynasty drama research, situating it within Mongolian culture studies and comparisons with Tibetan drama in recent years. These approaches deepen its cultural and artistic understanding, highlighting Yuan dynasty drama’s unique contributions to Chinese literature and Eastern theater studies. Юань гүрний үеийн жүжгийн зохиолыг Дорно дахинд судалсан нь Хураангуй: Юань гүрний үеийн жүжгийн судалгаа нь Дорно дахинаа БНХАУ, Япон Улс болон БНСУ-ын судлаачдын анхаарлыг олон арван жилээр татсаар ирсэн бөгөөд энэ хүрээнд эдүгээ өвөрмөц нэгэн төрлийн тогтолцоотой судалгаа бий болсон байна. Тэдний судалгааны агуулга нь Юань гүрний үеийн жүжгийн үүсэл хөгжил, жүжгийн зохиолын бичвэр-текстийн задлан шинжилгээ, тайзны урлаг, дүр бүтээх туршлага, харилцан ярианы онцлог, жүжгийн зохиолчдын намтар, бүтээлийн судалгаа, соёлын харилцаа холбоо зэрэг олон талын асуудлыг шийдэж, Дорно дахины уран зохиолын судалгааны хөгжилд зохих байр сууриа эзэлсэн байна. Юань гүрний үеийн жүжгийн зохиолын хувьд уран зохиолын, хэл шинжлэл, театрын онол, урлаг, уран зохиолын харьцуулсан судалгаа зэрэг олон салбарыг хамарсан цогц судалгаа хийгдэж ирсэн. Ялангуяа XXI зуунд судлаачид Нүүдэлчдийн соёлын өнцөг хараанаас судалж эхэлсэн нь нэн сонирхолтой бөгөөд Төвөдийн жүжигтэй харьцуулсан судлагаа ч хийсэн нь явагдах судалгааны шинэ чиг хандлага болж байна. Ийн судалгаа нь Юань гүрний үеийн жүжгийн үндэстний соёлын үнэ цэнийг улам тодруулж,улмаар урлагийн хэлбэрийн онцлогийг илрүүлэхэд ихээхэн хувь нэмэр оруулсан байна. Түлхүүр үг: Дорно лахин - Юань гүрэн, жүжгийн зохиол – судлагаа - тойм байдал