Poly-perma crisis of the world economy, new approaches and paradigms in economic thoughts (Mongolian Journal of Economic Review, 2024)
Scientists and researchers have called the global economic crisis as the lost decade and the period of polyperma crisis.Along with the progress of human society, it has started to move to a new way of life to deal with polyperma (multilateral and permanent) crisis. Today's global civilization and economy have not managed to prevent changes in nature, environment and climate, and have not been able to avoid destructive threats, and relations between countries have not been able to get rid of the most barbaric forms and wars. On the contrary, it is expected that adaptation and adaptation to them will be put forward as a strategic goal. At the same time, the final results of human social economic activities are accelerating, and in some conditions, they are turning into even more harmful activities. These situations indicate the need to develop and introduce innovative economic thinking and paradigms.Дэлхийн эдийн засгийн полиперма хямрал, эдийн засгийн сэтгэлгээний шинэ хандлага, парадигмуудДэлхий нийтийг хамарсан эдийн засгийн хямралт байдлыг эрдэмтэд, судлаачид алдагдсан арван жил, полиперма хямралын үе гэж нэрлэх боллоо.Хүн-Нийгэм хөгжил дэвшлийн зэрэгцээгээр полиперма (олон талт ба байнгын) хямралтай тэмцэх амьдралын шинэ хэлбэр рүү шилжиж эхэллээ. Өнөөгийн дэлхийн соёл иргэншил эдийн засаг нь:• Байгаль дэлхий, хүрээлэн буй орчин, цаг уурын өөрчлөлтүүдийг урьдчилан сэргийлж, хөнөөлт аюул уршгаас зайлсхийж амжсангүй (HIV, SARS, MERS, EBOLA, гахай, шувууны ханиад гэх мэт),• Улс гүрнүүдийн хоорондох харилцаа хамгийн зэрлэг хэлбэр, дайн байлдаанаас ч ангижирч чадсангүй,• Харин ч тэдгээртэй дасах, зохицох үйл ажиллагааг стратегийн зорилго болгон дэвшүүлэх төлөвтэй,• Мөн хүн нийгмийн эдийн засгийн үйл ажиллагааны эцсийн үр дүн буурах хандлага түргэсэхийн зэрэгцээгээр, зарим нөхцөлд, бүр ч хор хөнөөлтэй үйл ажиллагаа болон хувирах шинжтэй болжээ,• Эдгээр байдал эдийн засгийн шинэлэг сэтгэлгээ, парадигмыг боловсруулах, нэвтрүүлэх шаардлагатай тулгарсныг илэрхийлнэ.Түлхүүр үг:Эдийн засгийн ардчилал, поликризис, эдийн засгийн шинэлэг сэтгэлгээ