(untitled) (Mongolian Journal of Botany, 2025)
This paper presents the research results on the main characteristics of mensuration, the regeneration, and plant cover change 33 years after clear cutting in the taiga larch forest of Eastern Khuvsgul. Lingonberry-green mosses taiga larch forests were replaced by sedge-reed grass-forbs birch forest after the clear cutting. Natural regeneration of larch forest is insufficient. After clear cutting, similarity indexes compared with control forest at the successional years ranged 62.86-75 percent for species composition and 26.96-41.78 for coenotic percentage, showing quite difference in percentage of the involvement of each species and no drastic change in the species composition. Зүүн хөвсгөлийн нэлэнхүй огтолсон алирс-ногоон хөвдөт тайгын шинэсэн ойн сэргэн ургалт, ургамал бүлгэмдлийн өөрчлөлт Хураангуй: Энэхүү өгүүлэлд мод огтлоод 33 жил болсон Зүүн Хөвсгөлийн тайгын шинэсэн ойн таксацийн үндсэн үзүүлэлт, ойн сэргэн ургалт, ургамал бүрхэвчийн хөдлөлзүйн судалгааны үр дүнг оруулав. Алирс-ногоон хөвдөт тайгын шинэсэн ой нь нэлэнхүй мод огтлолтын дараа Улалж-сорвоо-алаг өвст хусан ойгоор солигджээ. Шинэсэн ойн байгалийн сэргэн ургалт хангалтгүй байна. Нэлэнхүй огтолсон ойг эх ойтой харьцуулсан төсөөтэй байдлын коэффициент нь огтлолтын дараах сукцессийн жилүүдэд зүйлийн бүрэлдэхүүний хувьд 62.86-75 хувь байхад ценозийн оролцоогоор 26.96-41.78 хувийн хооронд хэлбэлзэж байгаа нь зүйлийн бүрэлдэхүүний хувьд эрс өөрчлөгдөөгүй боловч бүлгэмдэл үүсгэхэд зүйл бүрийн оролцооны хувь нэлээд ялгаатай болсныг харуулж байна. Түлхүүр үгс: тайгын ой, шинэс, хус, төсөөтэй байдлын коэффициент, ойн сэргэн ургалт