УЛААНБААТАР ХОТЫН ТӨВЛӨРСӨН ХОГ ХАЯГДЛЫН ЦЭГҮҮДЭЭС ХҮРЭЭЛЭН БУЙ ОРЧИНД ҮЗҮҮЛЭХ НӨЛӨӨЛӨЛ (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2017)
Улаанбаатар хотын Нарангийн Энгэр, Цагаан Даваа болон Улаанчулуутын хогийн цэгийн хөрсний бохирдол, оршин суугчдад үзүүлэх сөрөг нөлөөллийг судлах зорилго тавьсан. Дээрх хог хаягдлын цэгүүд суурьшлын бүстэй ойрхон байрласан учраас оршин суугчдад эвгүй үнэр үнэртэх, хог хаягдал шатааснаас утаа ихтай, хог хаягдал хийсэж орчныг бохирдуулах зэрэг сөрөг нөлөөлөл үзүүлж байна. Хог хаягдал тээвэрлэдаг машинаас хог зам дагуу унах, шуугиан болон тоос, шороо үүсэх зэрэг сөрөг нөлөөлөл үзүүлж байна. Төвлөрсөн хогийн цэгүүдийн хөрс гэдэсний савханцарын таньцаар зуны улиралд их бохирдолтой, бусад улиралд дунд зэргийн бохирдолтой, хүнд металын үзүүлэлтээр MNS 5850:2008 стандартаар тогтоосон зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээнээс бага утгатай байна.