ХООРМОГНООС ЯЛГАСАН СҮҮНХҮЧЛИЙН БАКТЕРИЙН УУРАГ ЗАДЛАХ ИДЭВХИЙН СУДАЛГАА (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2017)
Уламжлалт аргаар бэлтгэсэн ингэний хоормогны 25 дээжнээс сүүнхүчлийн бактерийн 112 цэвэр өсгөвөр ялган тэдгээрийн уураг задлах идэвхийг судлан тогтоолоо. Сүүнхүчлийн бактераас ялгарах уураг задлагч ферментүүдийн үйлчлэлээр шингэн сүүнд явагдах уургийн задралын дүнд үүсч буй NH2 бүлгийн OPA (o-phthaldialdehyde) урвалжтай өгөх өнгөт нэгдлийн гэрлийн шингээлтийн эрчимийг 340 нм-т хэмжих замаар ялгасан өсгөврүүдийн уураг задлах идэвхийг тодорхойлсон. Ялгасан өсгөврүүдийн 33 нь буюу 29.46% нь уураг задлах идэвх үзүүлсэний 18 нь буюу 16% нь уураг задлах идэвх өндөртэй гарсан. Эдгээр 18 өсгөврийн эсийн гаднах уураг задлагч энзимүүдийн нөлөөгөөр шингэн сүүнд явагдах уургийн задралын зэрэг 4.2±0.4-14±0.4 % байв.