ААЛЗНЫ ТОРНЫ НЯГТШИЛ БЭЛЧЭЭРИЙН УРГАМЛЫН ТӨЛӨВ БАЙДЛААС ХАМААРАХ НЬ (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2017)
Бид 2015 онд Сэлэнгэ, Төв, Говь сүмбэр аймгийн нутагт бэлчээрийн төлөв байдлын хувьд ялгаатай 20 цэгийг сонгон авч аалзны торны нягтшилыг ургамлын өндөр, бүрхэцтэй уялдуулан судлав. Судалгааны үр дүнд аалзны торны нягтшил буюу тор нэхэгч аалзны популяцийн хэмжээ ойт хээр, хээрийн бүсэд бэлчээрийн ургамлын төлөв байдал, мал сүргийн бэлчээрлэлтээс шууд хамаарч өөрчлөгддөг болохыг тогтоосон. Ургамлын өндөр, бүрхэц буурахад аалзны торны тоо хэмжээ дагаад буурах ба улмаар бэлчээрийн хөнөөлт шавжийг зохицуулах аалзны биологийн үүрэг доголдоно. Цаашид Монгол орны аалзны ангилал зүй, биологи, экологи, ургамал хамгааллын үүрэг ач холбогдлыг нарийвчлан судлах шаардлагатай.