ШИЛЭН ХҮЛЭМЖИНД УРГУУЛСАН ЦЭСИЙН (SOLANUM MELONGENA.L) СОРТУУДАД ӨСӨЛТ ЗАРИМ ӨСӨЛТ ИДЭВХИЖҮҮЛЭГЧИЙН НӨЛӨӨГ СУДЛАСАН НЬ (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Бидний судалгааны гол зорилго нь Монгол орны нөхцөлд халаалтгүй шилэн хүлэмжинд ургуулсан цэсийн сортуудад зарим өсөлт идэвхжүүлэгчийн нөлөөг судлах явдал байсан. Судалгааны үр дүнгээс харахад цэсийн Европоос гаралтай 3 сортод Феровит өсөлт идэвхжүүлэгчийг үрслэгийн үе шатанд нь шүршихэд Чёрная красавица (орос сорт) тооцох үзүүлэлтүүдээр нөгөө 2 сортоосоо илүү байсан. Өөрөөр хэлбэл Чёрная красавица сорт нь үр тарьснаас хойш 134 хоногийн дараа жимсний болц гүйцэж эхлэсэн. Үүнээс хойш 16 хоногийн дараа аж ахуйн болц өгч эхлэсэн бөгөөд нэг жимсний дундаж жингээрээ ч (185гр) нөгөө хоёр сортоосоо 15-35 гр-аар илүү байсан нь Феровит өсөлт идэвхжүүлэгч нь Чёрная красавица сортод илүү нөлөөлсөн болохыг харууллаа.DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.312