ГҮҮНИЙ АЙРАГНААС ЯЛГАСАН СҮҮН ХҮЧЛИЙН НЯНГИЙН ЦЭВЭР ӨСГӨВРҮҮДИЙН АНТОГОНИСТ ИДЭВХИЙГ СУДАЛСАН ДҮН (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Гүүний айргийн хөрөнгийн бичил биетнүүдээс биологийн өндөр идэвхтэй сүүнхүчлийн нянг сонгомол тэжээлийн орчноор дамжуулан өсгөвөрлөж шилж, сонгох замаар гарган авч, тэдгээрийн антогонист идэвхийг харьцуулан судаллаа. Лабораторийн нөхцөлд гарган авсан сүүнхүчлийн савханцрын цэвэр өсгөврүүдийн физиологи, биохимийн шинж чанарыг судлах явцад тэдгээрийн 66.6 хувь гэдэсний эмгэг төрүүлэх хоруу чанар өндөртэй нутгийн омог болох S.typhisuis SN8, E.Coli 0457 нянгуудын үржилийг дарангуйлах чадвартайг нь илрүүлсэн. Гарган авсан цэвэр өсгөврүүдийн гэдэсний эмгэг төрүүлэгч савханцарт үзүүлсэн дээрхи сөрөг нөлөөлөлд үндэслэн тэдгээрийг нялх төлийн ходоод гэдэсний эмгэгийг эмчлэн сэргийлэх болон тэжээл боловсруулалтыг засан идэвхжүүлэх зорилгоор төлийн өвчний практикт ашиглах боломжтой гэж үзлээ.DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.292