Surveillance of canine filarial infection in Ulaanbaatar city (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
In this study, totally 180 stray and domestic dogs in 6 districts of Ulaanbaatar city, Mongolia were tested for infection with microfilariae.  Microfilariae were found in peripheral blood smears of 2 out of 180 (1.1%) tested dogs. In contrast, out of tested dogs, 2.2% were found to be infected by microfilariae by the Knott’s method. Higher prevalence was found in stray dogs (10%) than in domestic dogs. Canine filarosis present and it might be constituted an important health problem to dogs and humans in Mongolia. Thus, it would be useful to apply prevention measures to control filarial infection in the canine population of Ulaanbaatar city.Улаанбаатар хотын нохойноос филарозын халдварыг илрүүлэх тандан судалгааФилароз нь шумуулаар дамжин халдварладаг нематодоор үүсгэгддэг бөгөөд хүн, мал, амьтны биед удаан хугацааны турш шимэгчилж улмаар үхэлд хүргэдэг хор хөнөөлтэй өвчин юм. Бид Улаанбаатар хотын нохойнд филарозын тандан судалгаа хийх зорилгоор 6 дүүргийн 180 гэрийн тэжээвэр болон золбин нохойг санамсаргүй түүврийн аргаар сонгон авч шинжилгээнд хамрууллаа. Кноттын арга ба цусны түрхэцийн шинжилгээгээр Улаанбаатар хотын нохой филарозын халдвар (1.1–3.9%)–тай болохыг тогтоолоо. Ялангуяа хүн амын төвлөрөл ихтэй хот суурин газрын золбин нохой филарозын халдвартай (10%) байгаа нь гэрийн тэжээвэр нохой төдийгүй хүнд халдвар тархах эрсдлийг бий болгож байна.  Цаашид оношийг молекул биологийн аргаар баталгаажуулж, микрофилариагийн төрөл зүйл, удам зүйн хамаарлын нарийвчилсан судалгааг хийх шаардлагатай юм.   Түлхүүр үг: нематод, микрофилариа, кноттын арга, түрхэц