Some results of grafting method for mini tomato (Lycopersicon Esculentum. Mill) varieties (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
We put the this study compared to grafting method and particular method , we have taken 4 tomato varieties from Korea as a scion and an introduced tomato variety, Vishnevidnii from Russia as a rootstock. The growth period was  from germination stage to fruiting was 164-169 days for grafted varieties  Vishniividnii+ KT Orange, Vishnevidnii+Seminis-SV7160TC, Vishnevidnii+TY Candy were occurred 3 days earlier than other Mongolian soil and climate condition.Average yield  of the grafted  tomato varieties per square meter was   for Visniividnii+ KT Orange (4.4 кg), Vishiividnii +Seminis-SV7160TC (6.4 кg), Vishniividnii+Galaxy (8.7 кg), Vishniividnii+TY Candy(9.0 кg), Vishniividnii+TY 777 (8.9 кg) and the higher by  10-56%  compared to  particular growing method  some varieties for  KT Orange(3.6 кg),Seminis-SV7160TC (5.0 кg), Galaxy (6.0 кg),TY Candy (4.8 кg),TY 777 (5.3 кg), Vishniividnii (5.7 кg).Жижиг жимст лоолийн (Lycopersicon Esculentum. Mill) сортуудыг залгалтын (Grafting method) аргаар ургуулсан дүнгээсМонгол орны хөрс, цаг уурын нөхцөлд дасан зохицох жижиг жимстэй лоолийн 4 шинэ сортыг  залгалтын аргаар ургуулахдаа    Вишнийвидный  сорт дээр залгасан үр дүнг харьцуулан судлах зорилгоор энэхүү судалгааг явуулсан. Судалгааны үр дүнг авч үзвэл ургалтын нийт хоног  залгалтын аргаар ургуулсан Вишнийвидный+ KT Orange, Вишнийвидный +Seminis-SV7160TC, Вишнийвидный+TY Candy сортуудад  164-169 хоногт тохиосон бол  бусад сортуудад 3 хоногоор оройтож байлаа. Лоолийн ургамлын 1 м2-ын ургацын хэмжээгээр залгалтын аргаар ургуулсан  Вишнийвидный+ KT Orange(4.4 кг), Вишнийвидный +Seminis-SV7160TC(6.4 кг), Вишнийвидный+Galaxy(8.7 кг), Вишнийвидный+TY Candy(9.0 кг), Вишнийвидный +TY 777(8.9 кг) байсан бол ердийн аргын хяналтууд  болох   KT Orange(3.6 кг),Seminis-SV7160TC(5.0 кг), Galaxy(6.0 кг),TY Candy(4.8 кг),TY 777(5.3 кг), Вишнийвидный(5.7 кг)  байсан. Эндээс харахад шинэ технологийн арга болох залгалтын аргыг ашиглахад  сорт тус бүр дээр 0,8-4.2 кг\м2-аар ахиу буюу 10-56%-ийн нэмүү ургацтай байсан.Түлхүүр үг: Залгаадас, залгуурга, дээд иш, доод иш