Result of splenocyte proliferation assay of preparation of Pteridium aquilinum (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
Bracken (Pteridium aquilinum, L. Kuhn), which is used widely in the Eastern and Western medicine and food, has attracted researchers interest. It is related with norsesquiterpene glucoside ptaquiloside, which is carcinogen, contained in the bracken. We quantitatively determined ptaquiloside in the subdued bracken, which is a way of decreasing or inactivating toxic effect and increasing the treatment activity in raw material of drug. The results showed the ptaquiloside was present in both samples, with sample 1 of 10.06 ug/g and with a minimum of 0,41ug/g in subdued sample 2. Therefore, the aim of the present study was to evaluate subdued sample 2 splenocyte proliferation assay using by MTT kit and splenocyte from Balb/c mice. MTT assay showed cell viability index of group of Соn A was 231,4 and cell viability index of preparation group was 233,7. Also, the group of Preparation with Con A was showed the high ability stimulate.Эгэл бавран (pteridium aquilinum (l.) Kuhn)-гийн бэлдмэлийн дэлүүний эсийн хуваагдлыг олшруулах идэвхийг судалсан дүнӨрнө, Дорнын анагаах ухаан болон хүнсэнд хэрэглэгдэж ирсэн Эгэл бавран (Pteridium aquilinum (L.) Kuhn) нь судлаачдын сонирхлыг ихээхэн татаж ирсэн билээ. Энэ нь түүнд агуулагдах норсесквитерпений бүлгийн гликозид болох птаквиклозид нь хорт хавдар үүсгэдэг (канцероген)-тэй холбоотой юм. Бид Эгэл бавранг уламжлалт аргаар номхотгол  хийж, Өндөр мэдрэмжит шингэний хроматографиар птаквиклозидын хэмжээг тодорхойлоход номхотгосон дээжинд 0.41 мкг/г, номхотгоогүй дээжинд 10.06 мкг/г хэмжээтэй птаквиклозид агуулагдаж байсан юм. Тиймээс номхотгол хийсэн  дээжний  дархлаанд үзүүлэх нөлөөг in vitro орчинд Balb/c үүлдрийн цагаан хулганы дэлүүний эсийг олшруулах идэвхээр МТТ өнгөт урвалын аргаар судлан тогтоов. Митоген буюу Соn A-тэй үүрний эсийн амьдрах чадварын индекс нь 231,4, загвар бэлдмэлтэй үүрний эсийн амьдрах чадварын индекс 233,7 байгаа нь хяналтын бүлэгтэй ойролцоо дүн үзүүлсэн байна. Харин бэлдмэлийг митогентэй хамт хэрэглэхэд эсийн амьдрах чадварын индексийг хамгийн их нэмэгдүүлж байна. Түлхүүр үг: птаквиклозид, дэлүүний эс, MTT өнгөт урвалын арга, номхотгол