Some results of grafting method for mini tomato (Lycopersicon Esculentum. Mill) varieties - Erdenebat, Nyambuu; Janlav, Oyungerel; Davaasambuu, Undarmaa; Vanchinkhuu, Tsegmid (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2021)
We put the this study compared to grafting method and particular method , we have taken 4 tomato varieties from Korea as a scion and an introduced tomato variety, Vishnevidnii from Russia as a rootstock. The growth period was from germination stage to fruiting was 164-169 days for grafted varieties Vishniividnii+ KT Orange, Vishnevidnii+Seminis-SV7160TC, Vishnevidnii+TY Candy were occurred 3 days earlier than other Mongolian soil and climate condition. Average yield of the grafted tomato varieties per square meter was for Visniividnii+ KT Orange (4.4 кg), Vishiividnii +Seminis-SV7160TC (6.4 кg), Vishniividnii+Galaxy (8.7 кg), Vishniividnii+TY Candy(9.0 кg), Vishniividnii+TY 777 (8.9 кg) and the higher by 10-56% compared to particular growing method some varieties for KT Orange(3.6 кg),Seminis-SV7160TC (5.0 кg), Galaxy (6.0 кg),TY Candy (4.8 кg),TY 777 (5.3 кg), Vishniividnii (5.7 кg). Жижиг жимст лоолийн (Lycopersicon Esculentum. Mill) сортуудыг залгалтын (Grafting method) аргаар ургуулсан дүнгээс Монгол орны хөрс, цаг уурын нөхцөлд дасан зохицох жижиг жимстэй лоолийн 4 шинэ сортыг залгалтын аргаар ургуулахдаа Вишнийвидный сорт дээр залгасан үр дүнг харьцуулан судлах зорилгоор энэхүү судалгааг явуулсан. Судалгааны үр дүнг авч үзвэл ургалтын нийт хоног залгалтын аргаар ургуулсан Вишнийвидный+ KT Orange, Вишнийвидный +Seminis-SV7160TC, Вишнийвидный+TY Candy сортуудад 164-169 хоногт тохиосон бол бусад сортуудад 3 хоногоор оройтож байлаа. Лоолийн ургамлын 1 м2-ын ургацын хэмжээгээр залгалтын аргаар ургуулсан Вишнийвидный+ KT Orange(4.4 кг), Вишнийвидный +Seminis-SV7160TC(6.4 кг), Вишнийвидный+Galaxy(8.7 кг), Вишнийвидный+TY Candy(9.0 кг), Вишнийвидный +TY 777(8.9 кг) байсан бол ердийн аргын хяналтууд болох KT Orange(3.6 кг),Seminis-SV7160TC(5.0 кг), Galaxy(6.0 кг),TY Candy(4.8 кг),TY 777(5.3 кг), Вишнийвидный(5.7 кг) байсан. Эндээс харахад шинэ технологийн арга болох залгалтын аргыг ашиглахад сорт тус бүр дээр 0,8-4.2 кг\м2-аар ахиу буюу 10-56%-ийн нэмүү ургацтай байсан. Түлхүүр үг: Залгаадас, залгуурга, дээд иш, доод иш