The study of varieties of oilseed crop (camelina sativa l.) in central crop area - G, Ariunchimeg; Z, Erdenechimeg; B, Odgerel; N, Tsolmon (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2018)
Camelina is a new and important crop in the wheat rotation, this survey was conducted to determine the introducing possibilities of the 6 camelina (Japan and USA) varieties in the Mongolian central agricultural region. The field experience was carried out during the growing season 2018 at the Unjin experimental station, MULS. Five of the used six camelina varieties were completely matured and seed yields and quality parameters were varied between tested varieties in the harvest. Results of the survey showed that U-23344 (Japan) and BSX-GZZ (USA) varieties were recorded the highest (1660-1680 kg/ha) seed yields, and the U-23344 (Japan) variety was obtained 13.4-25.5% more 1000 seed weight than other varieties, besides, BSX-GZZ varieties was superior to the oil content (32.1%). Газар тариалангийн төв бүсэд тосны авгын (camelina sativa l.) сортуудыг судалсан дүн Хураангуй: Тосны авга нь уринш буудайн сэлгээ бүхий манай орны тариалангийн эргэлтэд зохих байр эзлэхүйц шинэ таримал юм. Бид монгол орны тариалангийн төв бүсэд тосны авгын Японы 1, АНУ-ын 5 сортыг нутагшуулах боломжийг илрүүлэх, сорт шалгаруулөх зорилготойгоор энэхүү судалгааг гүйцэтгэлээ. Хээрийн туршлагыг 2018 оны ургамал ургалтын хугацаанд ХААИС-ийн Өнжин сургалт, судалгааны төвд явуулсан. Сорилтод ашигласан тосны авгын 6 сортоос 5 нь бүрэн боловсорч, үрийн ургац өгсөн ба ургацын хэмжээ, чанарын үзүүлэлтүүдээр хоорондоо зөрүүтэй байв. U-23344 (Япон), BSX-GZZ сортууд нь хамгийн их буюу 16.6-16.8 үрийн ургац бүрдүүлж, 1000 үрийн жингээр U-23344 (Япон) нь бусад сортуудаас 13.4-25.5%-иар илүү байсан боловч BSX-GZZ сорт 32.1% тосны агууламжтайгаараа давуу байсныг судалгааны дүн харууллаа. Түлхүүр үг: Боловсрох хугацаа , үрийн ургац, тосны агууламж