(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2017)
Өвөл хаврын улиралд тэжээлийн хомсдол болон хүйтний стрессд нэрвэгдсэн ямааны бөөрний дээд булчирхайн бичил бүтцийг судалсан дүнг өгүүлэв. Ямааны тоо толгой сүүлийн жилүүдэд эрчимтэй өсч 2015 онд нийт тоологдсон толгой малын 42.1%-г эзэлж байна. Малын зүй бус хорогдлын жил бүрийн мэдээнээс үзэхэд ямааны хорогдлын эзлэх хувь ямагт дээгүүр байгаа нь ямаа стресс хүчин зүйлийн нөлөөнд амархан нэрвэгддэг мал болохыг харуулж байна. Үүнээс үндэслэн стресс урвалын үед хамгийн түрүүн дайчлагдан бие махбодын үйл ажиллагааг зохицуулдаг бөөрний дээд булчирхайн бүтэц, үйл ажиллагааг хэвийн болон стрессийн үед судлах зорилго тавин ажиллаж байна. Бөөрний дээд булчирхайн бичил бүтцийг судлахдаа нийтэд хэрэглэгддэг арга зүйн дагуу гистологийн бэлдмэл бэлдэж, гемотоксилин эозиноор будаж Nikon E-600 маркийн микроскопоор дурандаж шинжлэв. Стрессд нэрвэгдсэн ямааны бөөрний дээд булчирхайн бичил бүтцийг судлахад холтослог болон тархилаг давхаргыг хамарсан цусархаг өөрчлөлт ажиглагдаж, холтослог давхаргын түүдэгт бүсийн эсүүдэд хэт үржил явагдсан байна.