(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2016)
Уур амьсгалын нөөц нь улс үндэстний эдийн засгийн хэвшил, түүний хөгжлийг тодорхойлж байдаг байгаль экологийн үндсэн үзүүлэлт болно. Өнгөрсөн зууны 60-70- аад оны үед дэлхийн хэмжээгээр уур амьсгалын нөхцөл Хөдөө аж ахуй түүний дотор газар тариаланд тааламжтай байсан учир эрдэмтэн судлаачид, үйлдвэрлэл нь цаг уурын нөхцлөөс нэг их хамаарахгүй, бид байгаль-экологийн нөхцлийг захиран жолоодож эрхэндээ оруулах боломжтой хэмээн ойлгож, ярьж бичиж байв. Гэвч сүүлийн жилүүдийн нөхцөл байдал энэ ойлголтыг үндсээр нь өөрчилж хөдөө аж ахуйн үйлдвэрлэл байгаль-экологи, түүний дотор уур амьсгалын “судасны цохилтын аясаар” явагддаг болох нь улам бүр тодорхой болж байна.