(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2016)
Монгол орон нэг талаас хуурай гандуу эх газрын эрс тэс уур амьсгалтай, ургамлын бүрхэвч сийрэг, хөрсний ялзмагт үе давхарга нимгэн, голдуу хөнгөн механик бүрэлдхүүнтэй хөрс зонхилдог, өвөлдөө хур тунадас бага, хавартаа хуурайшилт ихтэй, нөгөө талаас үр тариа уриншийн богино ээлжит сэлгээ хэрэглэж байгаа учир агро-экологийн маш эмзэг нөхөн сэргэлт муутай орчныг үүсгэж байна. Иймээс бид манай орны нөхцөлд хэрэглэх хучилгатай тариалангийн технологи боловсруулах зорилгоор уг судалгааг гүйцэтгэлээ. Судалгааны үр дүнд хучилгатай талбайд чийгийн хуримтлал хучлагагүйгээс 8.6 мм-ээр ахиу, азот (N) фиксацлагч, ашигтай бактерийн тоо 1.3-2.2 дахин их, буудайн ургац 1.4 ц/га буюу 9.8 хувиар илүү байгаагаас гадна тарилттай хамт хэрэглэсэн эрдэс бордооны хам үйлчлэл нэмэгддэг болохыг тогтоолоо.