(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2016)
Бид сармисны сорт, дээжүүдийн аж ахуй биологийн шинж чанаруудыг судлан, ургац өндөртэй сорт дээжийг шалгаруулахын зэрэгцээ, сунтанз үүсэлтийг тодорхойлох зорилгоор уг судалгааны ажлыг гүйцэтгэв. Судалгаанд Монгол, Манжуур, Хөх хот, Улан-үдийн нийт 9 сорт дээжийг сонгон авлаа. Сармисны сорт, дээжүүдэд тарилтаас хумс үүсэлт хүртэл 110-122 хоног үргэлжлэв. Нийт сорт, дээжүүдийн ургац нь 30.7-170.7 ц/га-ын хооронд хэлбэлзэж байсан бөгөөд Дархан гаралтай нутгийн И-23281 дээж нь 170.7 ц/га ургацтай буюу дундажтай харьцуулахад 73.6 ц/га -àар илүү байж шалгарлаа. Зусах хэлбэрийн сармисны сунтанзан дахь С витамины агууламж нь булцуунд агуулагдах С витамины хэмжээнээс 4 дахин илүү буюу 52 мг/ % байв.