(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2022)
The purpose of this study is to determine the growth and seed yield formation ability of flax (Linum usitatisimum. L) varieties in the eastern steppe crop production zone of Mongolia. In this study, we analyzed the yield formations and biological properties of oil flax varieties from various geographical and ecological regions. We found that early maturing oil flax varieties such as Flanders and Norine-67 have a seed yield of 2.02-2.22 t/ha and 37.0-38.2% seed oil content. Additionally, the Flanders and Norine-67 seed yield was higher by 0.97-1.17 t/ha than both the control and other varieties. The late maturing variety Blatall has a seed yield of 1.36 t/ha and 40.7% seed oil content; the seed yield was higher than both the control and other varieties by 0.01-0.54 t/ha. The early maturation oil flax varieties are able to grow more seed in the soil and can obtain a high yield (1.05-2.22 t/ha). Газар тариалангийн Дорнод бүсийн нөхцөлд тосны маалинга (Linum Usitatisimum. L)-ын гадаадын сортуудыг харьцуулан судалсан дүн Судалгааны зорилго нь Монгол орны газар тариалангийн Дорнод тал хээрийн бүсийн нөхцөлд тосны маалинга (Linum usitatisimum. L)-ын сортуудын дасан зохицон ургаж, үрийн ургац өгөх чадварыг тогтоох явдал юм. Судалгаанд тосны маалингын экологи газар зүйн янз бүрийн бүсээс гаралтай сортуудыг хамруулж, аж ахуй биологийн шинж тэмдгээр нь үнэлж, ургац, түүний бүтцийн үзүүлэлтүүдэд математик, статистик шинжилгээ хийв. Судалгааны дүнгээс үзэхэд тосны маалингын эрт болцтой Flanders, Norine-67 сортууд 20.2-22.2 ц/га үрийн ургацтай, үрэн дэх тосны агуулалт 37.0-38.2% байгаа нь стандарт болон бусад сортуудаас 9.7-11.7 ц/га-аар илүү байна. Орой болцтой Blatall сорт 13.6 ц/га ургацтай, 40.2%-ийн тослогтой байгаа нь стандарт болон бусад сортуудаас 0.4-5.4 ц/га-аар илүү давж байна. Монгол орны газар тариалангийн бүс нутгуудын хөрс цаг уурын нөхцөлд тосны маалингын эрт болцтой сортуудыг үрэнд зориулан тариалж, өндөр ургац (10.5-22.2 ц/га) авах боломжтой байна. Түлхүүр үг: сорт, хонхорцгийн тоо, үрэн дэх тосны агуулалт, тосны гарц, 1000 үрийн жин