(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Манай оронд хотын ногоон байгууламжийн чимэглэлд зориулан байгалийн олон наст өвслөг ургамлыг 1970-аад оноос эхлэн судалж, 2011 оны байдлаар Ботаникийн цэцэрлэгийн өвслөг ургамлын цуглуулгын талбайд 32 овог 75 төрөл 121 зүйл ургамал тарималжин ургаж байна. Бид эдгээрээс 5 овгийн 12 зүйл ургамлыг сонгон тэдгээрийн хоорондын хослох шинжийг тодорхойлон цэцэгт байгууламжийн элементүүдэд тохирхуйц ландшафтын зохиомж хийх зорилгоор олон наст өвслөг ургамлын үзэгдэлзүйн ажиглалт хэмжилтийг И.Н. Бейдеман (1960)-ий аргазүйг баримтлан судалж, олон наст өвслөг ургамлын гоёл чимэглэлийн шинжийг ОХУ-ын ЭША В.Н Былов (1978 )-ын арга зүйг баримтлан тодорхойлсон болно. Судалгааны үр дүнд Chelidonium majus, Papaver nudicaule, Paeonia anomala, Ranunculus japonicas, Papaver nudicaule зэрэг олон наст өвслөг ургамал нь манай орны уур амьсгал болон ногоон байгууламжийн элементүүдтэй харилцан зохицож, ургалтын хугацаанд тасралтгүй үргэлжлэн цэцэглэж, навч цэцэг, цэцгийн өнгө, өндрийн хувьд тухайн орчныг гоёмсогоор чимэглэж, ландшафтын цогц орчныг бүрдүүлэх боломжтой нь харагдаж байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.339