(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Артишок (Cynara scolymus L.)-ын ургал эрхтний дотоод бүтцийн онцлогийг тодорхойлон, эмийн түүхий эдийн стандарт бэлтгэх эх материал бүрдүүлэхийн тулд тухайн зүйлийн ургал болон үржлийн эрхтний дотоод бүтцийг ургамлын анатомийн уламжлалт арга зүйн дагуу судалгааг явууллаа. Cynara scolymus L. -ийн навч дорзовентераль хэлбэрийн бүтэцтэй. Эпидермийн эсийн хана тэгш өнцөг үүсгэж, нэг ба олон эст үсэнцрүүд, аномоцит хэлбэрийн амсруудыг навчны дээд, доод гадаргууд агуулдаг, коллатераль хэлбэрийн дамжуулах багцны дээд талд хүчтэй хөгжил бүхий склеренхимтэй; навчны бариул хөндлөн огтлолоороо гурван өнцөгтэй (9-р зураг). Гадна талаараа нэг эгнээгээр байрласан эпидерм, түүний дотор талаар нэг эгнээгээр байрласан гиподермийн давхраа, паренхимийн эсүүдтэй, ишний дамжуулах багцны харалдаа дээд ба доод талд хүчтэй хөгжил бүхий склеренхимтэй зэрэг шинжээрээ ялгагдах онцлогтой болохыг илрүүллээ. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.335