(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Хүлэмжинд хөрс хэрэглэх нь байгалийн үржил шимт хөрсийг олборлож хэрэглэгдгээр байгаль экологит сөрөг нөлөө үзүүлдэг муу үйлдэл болно. Иймээс өндөр хөгжилтэй орнуудад хүлэмжийн аж ахуйг хөгжүүлэх явцад байгалийн хөрсийг орлуулах зүйлийг хэрэглэх болсноор таримлын ургацыг нэмэгдүүлэх боломж нэмэгддэг. Хөрсгүй орчинд ургамал ургуулах технологийн үндэс нь ургамлын хэвийн өсөлт хөгжилтөнд шаардлагатай эрдэс давс, хүчил, шүлт агуулсан усан уусмал буюу тэжээлийн уусмалыг зөв бүрдүүлж, нийт давсны концентраци, рН, тэжээлийн ионуудын харьцааг зөв тогтоох явдал юм. Хөрсгүйгээр таримал ургамлыг ургуулах нь аж ахуйн үйлдвэрлэлд химижүүлэлт, механикжуулалт, автоматжуулалт, усжуулалтын замаар хэрэгждэг. Хүлэмжийн нөхцөлд хөрсгүй орчинд навчит салат /Lactuca sativa L. Var. crispa L./ ургуулахад хэрэглэгдэх тэжээлийн уусмалыг бууц, сангас ашиглан бэлтгэж, ашиглах жорыг стандарт уусмалтай харьцуулан тодорхойлж түүний ургацын чанар, эдийн засгийн үр ашиг, тэжээлийн уусмалын химийн шинжилгээг хийж тодорхойлов. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.311