(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
Адууны анаплазмоз нь цусны цагаан эсэд шимэгчилдэг Anaplasma phagocytophilum зүйлээр үүсгэгддэг, хачгаар дамжин халдварладаг. Уг өвчний үүсгэгч Anaplasma phagocytophilum зүйл нь хонь ямаа, үхэр, нохой, муур болон зэрлэг хивэгч амьтдад, хүнд өвчин үүсгэдэг. Монгол оронд адууны анаплазмоз өвчний талаар судалгаа огт хийгдээгүй байсан бөгөөд бидний хийсэн судалгаа анхных нь юм. Судалгаандаа нийт 72 адууны цусны дээжээс ДНХ-г ялган, A. phagocytophilum зүйлийн өвөрмөц groEL генийн хэсгийг ПГУ-аар олшруулан илрүүлэхэд шинжилсэн дээжийн 10 нь буюу (7.2%) дээж эерэг дүн үзүүлсэн байсан. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v10i1.290