(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2014)
2012 онд Дорнод аймгийн Баянтүмэн сумын нутагт 2 га-д судалгаа хийх зорилготой уринш боловсруулан бэлтгэж, 2013 оноос 4 төрлийн таримал тарьж, сорт сорилтын туршилт, судалгаа хийж, тухайн Баянтүмэн сумын хөрс цаг уурын нөхцөлд дасан зохицсон чанар сайтай, арвин ургац өгдөг таримлын ургамлын төрлийг сонгох, сорт шалгаруулах ажлыг хийж гүйцэтгэв. Таримлын төрлийг сонгох, сорт шалгаруулахсудалгааны ажлыг ХАА-н таримлын төрөл, сортыг судлах ерөнхий арга зүйгээр хийв. Буудайн Дархан-74, Дархан-34, Дархан-144 сортууд 13.5-22.4 ц/га, арвайн Ноѐт, Бурхант-1 сортууд 15.7-23.8 ц/га, хошуу будаа 35.6 ц/га, рапс 19.5 ц/га ургац тус тус авсан. Судалгааны дүнгээр таримлын төрлүүд дотроос хошуу будаа хамгийн их буюу 35,6 ц/га ургац өгч шалгарч байна. DOI: http://dx.doi.org/10.5564/mjas.v12i1.255