(untitled) (Mongolian Journal of Agricultural Sciences, 2020)
In this research study we determined regeneration capacity of the dominate vegetative plants and shoot formation in steppe and desert-steppe zones. To determine shoot regeneration we selected Stipa krylovii from the steppe zone and Stipa gobica, Cleistogenes songorica from desert steppe zones. In the results from research study Stipa krylovii and Cleistogenes songorica did not differ in number of bushes regardless of the degree of degradation of the plants; Stipa gobica had 3 times more bushes than others in the slightly degraded pastures. In slightly degraded pasture Stipa krylovii had a relatively young, with a normal bush however in moderately degraded pasture with fall apart and died bush. Хээр, цөлийн хээрийн бэлчээрийн биелэгтэн ургамлын найлзуурын нөхөн сэргэх чадавхи Хээр, цөлийн хээрийн бэлчээрийн ургамлын нөхөн сэргэх чадавхийг тодорхойлох зорилгоор ХААИС-ийн Экосистемийн судалгааны төвийн хээр, цөлийн хээрийн бүсийн бэлчээрийн цэнэлийн судалгааны талбайд судалгааг гүйцэтгэсэн. Найлзуурын нөхөн сэргэлтийг тодорхойлохоор хээрийн бүсээс Stipa krylovii, цөлийн хээрийн бүсээс Stipa gobica, Cleistogenes songorica гэсэн 3 зүйл биелэгтэн ургамлуудыг сонгон авсан. Судалгаагаар биелэгтэн ургамлуудаас Stipa krylovii, Cleistogenes songorica гэсэн 2 зүйл ургамал доройтлын зэргээс үл хамааран бутны тооны хувьд огт ялгаагүй, харин Stipa gobica бага доройтсон бэлчээрт бусдаасаа 3 дахин их буттай, бага зэрэг доройтсон бэлчээрт Stipa krylovii харьцангуй залуу бөгөөд хэвийн буттай, дунд зэрэг доройтсон бэлчээрт харьцангуй задарч мөхсөн бутнууд буйг тус тус тогтоож, зонхилогч биелэгтэн ургамлын бутны тоо, диаметрийн үзүүлэлтээр нөхөн сэргэх чадавхийг илрүүлж, харин биелэгтэн ургамлын найлзуурын өндрөөр нөхөн сэргэх чадавхи илэрхийлэгдэхгүй болохыг илрүүлэлээ. Түлхүүр үг: бэлчээрийн доройтол, цэнэл, найлзуур, бут