Mongolian Khöömii Studies: Current State and Future Directions (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
Mongolian khöömii (throat singing) is a unique vocal tradition that integrates sound production, bodily technique, and cultural expression. Since the late 20th century, it has increasingly attracted scholarly attention. This article provides an overview of the current state of khöömii research both in Mongolia and internationally, analyzing major trends, challenges, and research gaps. In Mongolia, khöömii has been studied within the frameworks of ethnology, cultural studies, performing arts, phonetics, and education. However, these studies often lack deeper methodological coherence and remain limited to descriptive or illustrative analysis. In contrast, international scholars have approached khöömii through diverse perspectives including acoustics, vocal physiology, transmission traditions, and symbolic-cultural meanings, contributing significantly to the theoretical grounding of khöömii studies. The article highlights key areas of future research, such as the structure and stylistic development of the khöömii repertoire, contemporary adaptations and usage, and the need for interdisciplinary and international collaboration to further develop the field of Mongolian khöömii studies.Монгол хөөмий судлал: Өнөөгийн байдал ба хөгжлийн төлөвХураангуй: Монгол хөөмий нь дуу авиа, бие махбод, сэтгэлгээний нэгдэл бүхий өвөрмөц соёлын илэрхийлэл бөгөөд XX зууны сүүлчээс хойш судлаачдын анхаарлыг татах болсон. Энэхүү өгүүлэлд хөөмийтэй холбогдох судалгааны өнөөгийн байдал, чиг хандлага, тулгамдаж буй асуудал, судалгааны орон зайг монгол болон олон улсын түвшинд харьцуулан тоймлов. Монголд хөөмий судлал нь угсаатны зүй, соёл судлал, урлаг судлал, авиа зүй, боловсролын судалгааны хүрээнд хийгдэж ирсэн ч, мэргэшсэн арга зүй, хөгжмийн онолын гүнзгийрүүлэлт дутагдалтай байдал нийтлэг байна. Харин олон улсын судлаачид хөөмийг акустик, физиологийн механизм, авиа зүйн бүтэц, уламжлал дамжуулалтын хэлбэр, нийгэм-сэтгэлгээний онцлог гэх зэрэг олон өнцгөөс гүнзгий судалсан нь хөөмий судлалын онолын үндсийг бүрдүүлэхэд хувь нэмэр оруулж буйг өгүүлэлд дурдсан. Судалгааны орон зай, цаашдын хэрэгцээг тодорхойлохдоо хөөмийн урын сангийн бүтэц, гүйцэтгэлийн найруулга, орчин үеийн хэрэглээний асуудлыг шинээр тусгах, мөн хөөмийг судлах арга зүйн харилцан уялдаа, олон улсын судалгааны хамтын ажиллагааг эрчимжүүлэх нь чухал болохыг эл өгүүлэлд дүгнэв.Түлхүүр үгс: хөөмий, угсаатны хөгжим судлал, соёлын өв, урын сан, хөгжмийн бүтэц