An Analysis of Medieval Tombs Archaeological Finds in the Gobi Region (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
This article presents a synthesis of previous studies on medieval tombs conducted in the Gobi region and compiles information on artifacts recovered from archaeological excavations. By systematizing these materials, the study aims to facilitate further research by making the archaeological evidence associated with Mongolian medieval tombs in the Gobi region more accessible to scholars. The paper also attempts to clarify how the distinctive features of medieval tombs practices are manifested in this region through an analytical review of existing research. The present study incorporates materials from the excavation of 94 burials at 40 archaeological sites in the Gobi region, investigated from the beginning of archaeological research in Mongolia up to 2020. The majority of these burials were studied as part of rescue excavations conducted within areas licensed for mining activities. As the Gobi region has become increasingly integrated into economic development, numerous archaeological sites from different historical periods have been newly identified. Consequently, research on medieval tombs has progressed at a significantly accelerated pace compared to earlier periods. The rapid accumulation of archaeological finds has therefore necessitated the compilation and analytical examination of available research data. Furthermore, by examining ritual practices inferred from the archaeological artifacts, it becomes possible to more precisely reconstruct the social structure, customs, trade, production activities, and funerary practices of the ancient Mongols.Говийн бүсэд судлагдсан монгол булшны хэрэглэгдэхүүнд хийсэн дүн шинжилгээХураангуй: Энэхүү өгүүллээр Говийн бүсэд хийсэн монгол булшны судалгааны тойм, малтлагаар илэрсэн эд өлгийн зүйлсийн талаарх мэдээллийг нэгтгэн үзүүлэв. Ингэснээр Говийн бүсэд судлагдсан монгол булшны хэрэглэгдэхүүнийг судалгааны эргэлтэд оруулахад бусад судлаачдад тодорхой хэмжээний дөхөм үзүүлэх юм. Дундад үеийн монголчуудын оршуулгын зан үйлийн онцлог энэ бүс нутагт хэрхэн илэрч байгааг судалгааны бүтээлүүдэд дүн шинжилгээ хийж тодруулах оролдлого хийсэн болно. Бидний судалгаанд монгол орны нутагт археологийн судалгаа хийгдэх болсон цагаас 2020 он хүртэл Говийн бүсэд судлагдсан 40 дурсгалт газрын 94 булшны малтлагын хэрэглэгдэхүүний судлагдсан байдлын тойм болон зан үйлд холбогдох зарим олдворыг авч үзсэн болно. Эдгээрийн дийлэнх нь уул уурхай олборлолтын тусгай зөвшөөрөл бүхий талбайд хийгдсэн авран хамгаалах судалгааны үр дүнд судлагдсан байна. Говийн бүс нутаг эдийн засгийн эргэлтэд эрчимтэй хамрагдах болсноор олон үеийн дурсгалт газрууд шинээр илэрч, түүний дотор дундад зууны үеийн монгол булшны судалгаа урьд өмнөхөөс хэд дахин хурдтай хийгдэх болсон байна. Үүний үр дүнд олдворууд ихээр хуримтлагдах болсон нь биднийг ийнхүү судалгааны мэдээллийг нэгтгэн дүн шинжилгээ хийхэд хүргэсэн билээ. Мөн олдвороос зан үйлийг тодруулан судалснаар эртний монголчуудын нийгэм, зан заншил, худалдаа, үйлдвэрлэл, оршуулгын зан үйлийг тодорхойлох боломжтой болох юм.Түлхүүр үгс: говийн бүсийн онцлог, монгол булшны судалгааны тойм, зан үйл, эд өлгийн зүйлс, авран хамгаалах судалгаа