The National Cultural Values Reflected in the Novel “Tenger Süld Tovruu” by writer Barmud Ulaankhuu (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
Literature, as an art form, serves as a reflection of a nation’s traditions, culture, and values. Through literary works, one can gain insight into a society’s history, beliefs, and way of life. Among various literary genres, the novel stands out for its depth and complexity, making it a rich medium for cultural expression. This article explores the cultural representations in Tenger Süld Tovruu, a novel by Barmud Ulaankhuu, a writer from the Alshaa region of Inner Mongolia. The novel serves as a “cultural encyclopedia,” chronicling the life of Shalbin, a legendary wrestler whose story has been passed down for centuries. By vividly portraying his life, the novel encapsulates the intangible cultural heritage of the Alshaa Mongols. To analyze these cultural expressions, the study applies Geert Hofstede’s “Cultural Dimensions Theory.” When analyzed through the framework of the “cultural layered model”, the narrative re¬veals the presence of three fundamental cultural components - symbols, heroes, and ritu¬als - which give rise to four key values: power, faith, native language, and knowledge. These values encapsulate the cultural legacy that the Alshaa Khoshuud have preserved and defended for generations. In this context, “Tenger Süld Tovruu” serves as a mean¬ingful contribution to the safeguarding and transmission of this heritage.Бармуд Улаанхүүгийн “Тэнгэр сүлд товруу” романд илэрсэн үндэсний соёлын үнэт зүйл Хураангуй: Уран зохиол бол үндэстний уламжлалт соёлыг элбэг баян тусгадаг хэлний урлаг билээ. Уран зохиолын бүтээлээр дамжин тус үндэстний шүтлэг бишрэл, түүх соёл, үнэт зүйл зэргийг бүх талаар ойлгож болно. Роман нь уран зохиолын төрлүүд дотор хуудас хэмжээгээр хамгийн их, дүр, үйл явдал хамгийн нарийн будилаантайн хувьд соёлын илэрхийлэл ч үлэмж баялаг байх нь гарцаагүй бөгөөд эл өгүүлэлд ӨМӨЗО-ы Алшаа нутгийн зохиолч Бармуд Улаанхүүгийн “Тэнгэр сүлд товруу” романы гүнд агуулагдаж байгаа соёлын илэрхийллүүдээр дамжигдан чухам ямар үнэт зүйлс илэрснийг тодруулахыг зорив. “Тэнгэр сүлд товруу” роман нь Алшаа нутагт хэдэн зуун жил яригдсаар ирсэн бөх Шалбингаар гол баатар болгож, түүний нэг насны амьдралыг урлан бүтээхдээ Алшаа монголчуудын биет бус соёлын өвийн олон илэрхийллийг өргөн дэлгэр багтааснаараа “соёлын нэвтэрхий толь”-ийн үүрэгтэй зохиол болжээ. Иймээс соёлын эдгээр илэрхийллийг эмхлэн харахын тулд Гийрт Хофстедийн “Соёлын давхраат загвар”-ын онолд үндэслэн задлан шинжилгээ хийв. Ийнхүү задлан шинжилснээр хүч чадал, сүсэг бишрэл, эх хэл, мэдлэг ухаан хэмээх дөрвөн төрлийн үнэт зүйлс илэрч буйг харж болох юм. Эдгээр үнэт зүйл нь Алшаа хошууд монголчуудын олон зуун жилийн турш хамгаалан тэмцэж ирсэн өв соёлын хүрээ цараа бөгөөд “Тэнгэр сүлд товруу” роман нь эдгээрийг цаашид өвлөн уламжлуулахад үнэтэй хувь нэмэр оруулж буй бүтээл болох нь маргаангүй юм хэмээн дүгнэв.Түлхүүр үгс: үндэсний соёл, үнэт зүйлс, соёлын давхраат загвар, зан үйл, баатар, бэлгэдэл, үйлдэл