Problems of music editing and expression of the violin composition (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
Music editing, music expression methods and music etiquette are inextricably linked to the editing of violin compositions. Music interpretation creates the opportunity to show and listen to what the musician wants to express. However, if the musician’s desire, heart, and feeling to make music are good, the music interpretation will not be successful. How can musicians make good music? As the solution to the problem is still being sought within the framework of creativity, it is necessary to develop skills and master the editing methods that are essential for interpretation. Therefore, about edition, which is an influential factor in music interpretation, researchers’ articles and doctor’s work, violinist Ts. Munkhbold and the essay writer’s own music-making methods and processing were compared.Хийлийн зохиолыг боловсруулан хөгжимдөх асуудалдХураангуй: Хийлийн зохиолыг боловсруулан хөгжимдөхөд хөгжмийн боловсруулга, хөгжмийн илэрхийллийн аргууд, мөн хөгжимдөх ур зүй салшгүй холбоотой юм. Хөгжимчин юу илэрхийлэхийг хүсэж байгааг бодит болгон харуулах, сонсуулах боломжийг хөгжмийн тайлбарлалаар бий болгодог. Гэхдээ хөгжимчний сайхан зохиол бүтээл хөгжимдөх хүсэл эрмэлзэл, сэтгэл, мэдрэмж байгаад ур чадвар муу байвал хөгжмийн тайлбарлал амжилтгүй болох болно. Хөгжимчид хэрхэн сайн хөгжимдлөг бий болгох вэ? гэх асуудлын арга замыг бүтээлч байдлын хүрээнд эрэлхийлсээр байдаг тул ур чадвараа хөгжүүлэх, мөн хөгжмийн тайлбарлалд зайлшгүй шаардагдах боловсруулгын аргуудыг сайтар эзэмших шаардлагатай байдаг. Тиймээс хөгжмийн тайлбарлалд нөлөөлөгч хүчин зүйл болох боловсруулгын талаар судлаач нарын өгүүлэл, докторын диссертац, хийлч Ц.Мөнхболд болон судлаачийн /өгүүлэл бичигчийн/ өөрийн хөгжимдөх аргачлал, боловсруулгыг харьцуулан судаллаа. Түлхүүр үгс: боловсруулга, хуваарилал, хэллэг, хөгжимчин