A content analysis of the Cultural definitions (1871-2019) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
the concept of culture is inherently complex and multifaceted, with attempts to define it remaining a subject of scholarly debate. This study analyzed and classified 304 cultural definitions proposed between 1871 and 2019, focusing on their theoretical foundations, content, and word frequency. The findings indicate that functionalist theory predominates among these definitions. Word frequency analysis revealed a high recurrence of terms such as “person”, “lifestyle”, and “behavior”, underscoring the centrality of the individual in conceptualizing culture. Moreover, based on the definitional elements, culture was categorized into 12 distinct types. This research contributes to the development of a comprehensive understanding of culture and offers a foundation for future efforts to formulate a unified definition.“Соёл”-ын тодорхойлолтын агуулгын шинжилгээХураангуй: Соёлын ойлголт нь нарийн төвөгтэй, олон талт учраас тодорхойлох оролдлого нь эрдэмтдийн дунд маргаантай хэвээр байна. Энэхүү судалгаанд 1871-2019 оны хооронд дэвшүүлсэн 304 соёлын тодорхойлолтыг шинжилж, тэдгээрийг онолын үндэс, агуулга, үгийн давтамжаар ангилсан. Судалгааны үр дүнд функционализмын онол давамгайлж буйг тогтоосон бөгөөд үгсийн давтамжийн шинжилгээгээр “хүн”, “амьдралын хэв маяг”, “зан үйл” зэрэг үгс өндөр давтамжтайгаар илэрч, соёл хэмээх ойлголтын гол субьект нь хүн гэдгийг харуулсан. Мөн соёлын тодорхойлолтыг бүрдүүлж буй элементэд тулгуурлан соёлыг 12 янзаар тодорхойлсон. Судалгаа нь соёлын талаарх цогц мэдлэгийг хөгжүүлэх, нэгдсэн тодорхойлолт гаргах цаашдын судалгаанд суурь болох ач холбогдолтой.Түлхүүр үгс: функционализм, хүний төвтэй хандлага, онолын ангилал, үгийн давтамж, системчилсэн бүтэц, зан үйл, амьдралын хэв маяг, уламжлал