Pass description technique (On the example of Mongolian horse description) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
There is a need to describe Mongolian livestock and other animals in movies, computer graphics, SD games and Meta version as modern world art. The Pass Description Technique is the study of object description in the cross-science intersection in the way of correct average animal silhouette determining, finding animal character points on the silhouette and drawing real animal figure. We used the research article “Mongolian horse average characteristics description” written in 2023 by us to explain this technique. Description steps of Mongolian riding horse average characteristics were considered in this article in detail. The average characteristics of nine different race horses were determined as a successful experiment optimization using this technique getting an ideal description. We consider this technique gives possibility to determine description characteristics of the endangered animal.Өртөөлөн дүрслэх аргачлал(Монгол морины дүрслэх жишээн дээр)Хураангуй: Орчин үеийн дэлхийн урлаг болох кино, компьютер график, 3D тоглоом, метаверс орчинд монгол мал, амьтны дүр, төрхийг үнэн зөвөөр дүрслэх шаардлага буй болжээ. “Өртөөлөн дүрслэх аргачлал” нь шинжлэх ухааны олон салбарын уулзвар, заагаар дүрслэлийг өртөөлөн судалж, ямарваа амьтны дүрслэлийн дундаж төрхийг үнэн зөв тодорхойлох, дүрслэлийн силуэт дээр характерын цэгүүдийг тодорхойлон, галбирыг дүрслэх аргачлал юм. Бид бүхэн энэхүү аргачлалаа тайлбарлахын тулд жишээ болгон “Монгол морины дундаж төрхийг тодорхойлон, зурж дүрслэх аргачлал” эрдэм шинжилгээний өгүүллээ ашигласан. Уналга эдэлгээний монгол морины дундаж төрхийг хэрхэн тодорхойлсон, мөн яаж дүрсэлсэн талаар дэлгэрэнгүй орууллаа. Яг энэ аргаараа оптимизаци нь хэрхэн амжилттай болсон талаар хурдан морины есөн шинжийн (хүлгийн шинж) дундаж төрхийг тодорхойлсон. Энэ туршилт ч амжилтай болж дүрслэгдсэн. Цаашид устаж үгүй болсон ховор амьтдын төрхийг тодруулан дүрслэх боломж байна гэж үзлээ.Түлхүүр үгс: сегментчлэн нэгтгэх, дүгнэх, харьцуулан дүрслэн бүтээх, монгол морь