The History of “Ochirdari” song (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
Ochirdari lamdaaZalbirch morgomuiKhol gazar ochson tuuniig mini urshuuTsaglashgui nast deed orshikh burkhandaaZurkhen met tuun dor nasnaa shidiig orshvoi Today, we can learn the unique and precious heritage of the original Mongolian language from the traditional folk songs. It can be said that the long Mongolian folk song is a classic form of Mongolian folk song and a very unique and wonderful representation of the Mongolian artistic spirit compared to the national folk songs. From ancient times to the present, long songs have been passed down from generation to generation, reflecting eternal themes such as the meaning of human life, the nature of nature and social phenomena, the sky, the planets, God, religion, mountains, water, earth, love, and order. Thus, depending on the scope of the dialect, it is classified as aizam, suman, besreg, shasdir, and gurdu. The golden treasure of Mongolian radio, articles published by researchers, oral sources of scientists, musicologists and singers were recorded and documented.Очирдарь дууны түүх цадигХураангуй: Очирдарь ламдааЗалбирч мөргөмүй Хол газарт очсон түүнийг минь өршөөЦаглашгүй наст дээд орших бурхандаа Зүрхэн мэт түүн дор наснаа шидийг оршвой.Өнөө үед эх монгол хэлний эрдэнэсийн сан болсон уран тансаг үг хэллэг, өвөрмөц нандин өв сургаалийг бид уламжлалт ардын дуу гүр дууллаас сурч мэдэж болно. Монгол ардын уртын дуу нь монгол ардын дууны сонгодог хэлбэр хийгээд улс үндэстний ардын дуутай харьцуулахад нэн өвөрмөц гайхам үнэхээр монгол уран сэтгэлгээ сод дүрслэл гэж хэлж болно. Эртнээс эдүгээ хүртэл зуун зууныг дамнан үеэс үед өвлөн дуулж ирсэн уртын дуунд хүний амьдралын утга учир байгаль, нийгмийн үзэгдлийн мөн чанар, дээд тэнгэр, гариг эрхэс, бурхан шашин, уул ус, газар дэлхий, энэрэл хайр, элбэрэл журам гээд мөнхийн сэдвийг тусган илэрхийлсэн байдаг. Ийнхүү утга агуулга аялгууны цар хүрээнээс шалтгаалан айзам, суман, бэсрэг, шашдир, гүр дуу хэмээн ангилан үздэг байна. Монголын радиогийн алтан сан хөмрөг, судлаачдын нийтлүүлсэн өгүүлэл, эрдэмтэн, хөгжим судлаач, дуучдын аман сурвалжийг бичлэгээр авч баримтжууллаа.Түлхүүр үгс: эртний дуу, лам нар, үндэсний хэв маяг, аялгуу, үнэн түүх, цэдэг