“Flowers among the weeds” research overview of the national ballet (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
The stage of development of ballet art in Mongolia began in 1944, and now there are twenty-four national ballet repertoires that reflect the Mongolian national spirit and domestic culture. Currently, there are few research materials on Mongolian ballet art compared to other art fields. In addition, a research review of a national ballet has not yet been published. Therefore, the books, reviews, and articles written by dance and theater researchers after 1958 need to be reviewed and included in the current study of the history of Mongolian ballet art. In this article, we aim to analyze the research work written about the first national tragic ballet “Flowers among the weeds”. Also, from this article, it is important to get to know the works of researchers who have written about Mongolian ballet art at one place without wasting time, and to find the sources that gave their evaluations from different perspectives.“Шарилжин дундах цэцэг” үндэсний балетын судалгааны тоймХураангуй: Монгол Улсад балетын урлаг үүсэж хөгжих үе шат нь 1944 оноос эхлэлтэй ба эдүгээ монгол үндэсний оюун сэтгэлгээ, ахуйн соёлыг тусгасан хорин дөрвөн үндэсний балетын урын сантай болсон. Монголын балетын урлагийн талаарх судалгааны материал бусад урлагийн салбарын судалгаатай харьцуулбал өнөө цагт цөөн байна. Түүнчлэн үндэсний нэг балетад хийсэн судалгааны тойм өгүүлэл хараахан хэвлэн нийтлэгдээгүй байна. Иймд 1958 оноос хойших бүжиг, театр судлаач нарын бичиж тэмдэглэсэн ном, шүүмж, өгүүллээс өнөөдрийн монголын балетын урлагийн түүхийг эргэн харах, судалгааны эргэлтэд оруулах шаардлагатай байна. Энэхүү өгүүлэлд анхны үндэсний эмгэнэлт балет “Шарилжин дундах цэцэг”- ийн талаар бичсэн судалгааны бүтээлд анализ хийхийг зорив. Мөн тус өгүүллээс монголын балетын урлагийн тухай бичиж тэмдэглэсэн судлаачдын бүтээлийг нэг дороос цаг алдалгүй танин мэдэх, тэдний өөр өөрийн өнцгөөс үнэлэлт дүгнэлт өгсөн эх сурвалжийг олж авах ач холбогдолтой.Түлхүүр үгс: шарилж, үндэсний балет, домгийн сэдэв, эх хэрэглэгдэхүүн, ур чадвар