The similarity between some archeological symbols of the Hunnu era and Mongolian horse seals (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2023)
The world continues to study with great interest how the ancient ancestors of the Mongols, the Huns, have inherited the symbols left on the archeological finds in art and household use. Scholars, researchers, and archaeologists have researched and made suggestions about the images and symbols marked during the Hun dynasty, such as Ts. Dorjsuren, D. Tseveendorj, D. Erdenebaatar, and D. Davaatseren have made suggestions about symbols, while T. Turbat, Researchers such as Z. Batsaikhan and N. Batbold have considered the origin of the clan as a sign of origin. So, in this current research, we aimed to compare and investigate how some of the symbols on the archaeological finds of the Hun period coincide with the horse seals. Although these images of the Hun dynasty are related to tribal seals, royal coin seals, and ancient alphabetic images, this research focuses on the relationship of Mongolian horse seals. In this way, it is considered important to introduce, pass on, and develop research about the symbols that have been handed down by the Mongols since ancient times and the cultural continuity that has passed through them.Хүннүгийн үеийн археологийн зарим тамга өнөөгийн монгол адууны тамгатай давхцаж буй байдалХураангуй: Монгол чуудын эртний өвөг болох хүннү нарын археологийн олд ворууд дээр дүрслэн үлдээсэн дүрс тэмдгүүдийг өнөөгийн урлагийн болон ахуйн хэрэгл ээнд өвлөн ирсэн байдлыг дэлхий нийтэд сонирхон судалсаар байна. Эрд эмтэн, судлаач, археологи чид Хүннүгийн үед тэмдэгл эгдс эн дүрс, тэмдэгтийн талаар судалгаа хийж, санал дэвшүүлсэн байдгаас дурд вал Ц.Доржсүрэн, Д.Цэвээндорж, Д.Эрд энэбаатар , Д.Даваацэрэн нарын зэрэг судлаачид тэмдэгт үсэг болох талаар санал дэвшүүлсэн байдаг бол Ц.Төрбат , З.Батсайхан , Н.Бат болд зэрэг судлаачид овгийн угсаа гарл ын тэмдэг гэх мэтээр үзсэн байдаг. Тэгвэл бид энэ удаагийн судалгаан ы ажлаар Хүннүгийн үеийн археологийн олд ворууд дээрх зарим дүрс тэмдгийг адууны та мганд хэрхэн давхцаж буй байдлыг хар ьцуулан судлахаар зорилоо . Хүннүгийн үеийн эдгээр дүрсүүд нь овгийн та мга, хаад ын зоосн ы та мга, эртний үсэг бичгийн дүрстэй хол богдох шинжтэй хэдий ч энэ удаагийн судалгаагаар монгол адууны та мганы ха мааралд голлон анхаар ч үзлээ. Ингэснээр монгол чуудын эртн ээс нааш уламжлан ирсэн дүрс тэмдэг, түүгээр дамжсан соёлын залга мжийг таних өөр нэг боло мж байж болох талаар , мөн судалгаан ы эргэлтэд оруулах, өвлүүлэн уламжлуулах, хөгжүүлэх зэрэг ач хол богдолтой гэж үзэж байна.Түлхүүр үг: хүннү там га, монгол адууны тамга