A study of the musical and symbolic structure of “Poya Love Songs” of the Zhuang people of Yunnan Province, China - Kaimei, Xu; Erdenebeleg, Zultsetseg (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
As a national intangible cultural heritage, the “Poya Love Song” of the Zhuang nationality in Yunnan conveys 81 love songs through 81 unique symbols. These symbols are essentially the lyrics of the songs, and together they record the love journey of the Zhuang youth. This paper deeply analyzes the symbolic structure of the “Poya Love Song”, reveals the profound connection between music and symbols, and provides a new perspective for the study of Zhuang music culture. At the same time, the paper explores the classification, symbolic meaning and structural characteristics of symbols, highlighting its core position and value in national music and Zhuang music culture. Хятадын Юньнань мужийн Жуан үндэстний “Поя хайрын дуунууд”-ын хөгжим, бэлгэдлийн бүтцийн судалгаа Хураангуй: Юньнань мужийн Жуан үндэстний “Поя хайрын дуу” нь үндэсний биет бус соёлын өвийн нэг бөгөөд 81 өвөрмөц бэлгэдлээр дамжуулан 81 хайрын дууг илэрхийлдэг. Эдгээр бэлгэдлүүд нь Жуан залуучуудын хайр дурлалын тухай тэмдэглэсэн дууны үгнүүд юм. Энэхүү өгүүлэлд “Поя хайрын дуунууд”-ын бэлгэдлийн бүтцийг нарийн шинжилж, хөгжим ба бэлгэдлийн нарийн холбоог илрүүлж, Жуан улсын хөгжмийн соёлыг шинэлэг байдлаар судлахыг зорилоо. Уг өгүүлэлд бэлгэдлийн ангилал, бэлгэдлийн утга, бүтцийг авч үзэхийн зэрэгцээ үндэсний хөгжим, Жуан улсын хөгжмийн соёлд эзлэх байр суурь, үнэ цэнийг онцлон тэмдэглэв. Судалгааны үр дүнд “Поя хайрын дуунууд”-ын хөгжмийн хэлбэр, бэлгэдлийн агуулга нь Жуан үндэстний сэтгэлгээ, гоо зүйн үнэлэмжийг илтгэх өвөрмөц соёлын тогтолцоо болох нь тодорхой боллоо. Түлхүүр үгс: Жуан үндэстэн, Поя хайрын дуунууд, тэмдэг, бүтэц, хөгжим