Some results of research clarifying on the concept of “Аrt Education” - Togtokhbayar, Erdenetuya (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2024)
One of the roles of art in society is cultural enlightenment. However, it is very doubtful how the concept of art education spread to the public, how it was received correctly, and how a unified understanding was reached. In research included representatives of parents, teachers, the high school of Olonlog Egze, academicians, research students, and Mongolian Arts And Culture University’s students and teachers from Ulanbator. The study was limited to the concept of how the term is understood. It was also aimed to analyze and determine the framework of understanding of researchers and teachers. The focus is on clarifying the established concepts of art education spread around the world and comparing the concepts in Mongolia. The research was carried out by the method of basic sociological research, and the SPSS program was used to process the results and conclusions, including questions about aesthetic development and systematic education, which are indicators of art education. As a result of research, It appears that the concept is understood correctly in public. “Урлагийн боловсрол” ойлголтыг тодруулах судалгааны зарим үр дүн Хураангуй: Урлагийн нийгэмд гүйцэтгэх үүргийн томоохон хэсэг нь олон нийтийн соёл гэгээрлийн ажил байдаг. Гэвч урлагийн боловсрол гэх ойлголт нийтэд хэрхэн түгсэн, түүнийг хэрхэн зөвөөр хүлээн авч, нэгдмэл ойлголтод хүрсэн нь тун эргэлзээтэй ба үүнийг тодруулах шаардлагын үндсэн дээр Улаанбаатар хотоос Соёлын дээд сургуулийн багш нар, СӨБ 164-р цэцэрлэгийн багш, эцэг эхчүүд, ЕБ-ын Олонлог Эгзэ сургуулийн багш, эцэг эхчүүд, төрийн албан хаагчид болон СУИС-ийн эрдэмтэн судлаач, судлаач оюутнууд, эрдэм шинжилгээний ажилтнууд зэрэг төлөөллүүдийг оролцуулан нийт 231 хүнээс 5 асуулгатай судалгааг авсан. Судалгааг зөвхөн хэрхэн ойлгогдож байгаа нэр томьёоны ойлголтоор хязгаарлав. Мөн судлаачид болон багш нарын ойлголтын хүрээг шинжлэн тодорхойлох зорилго тавив. Дэлхий нийтэд түгсэн урлагийн боловсролын тогтсон ойлголтыг тодруулах, монголд буй ойлголтыг харьцуулахыг гол болгов. Судалгааг социологийн суурь түвшний нэлэнхүйн судалгааны аргаар авсан ба SPSS программыг ашиглан үр дүнг боловсруулж, дүгнэлт гаргахдаа урлагийн боловсролын шалгуур үзүүлэлт болох гоо зүйн төлөвшил, системтэй олгох боловсрол гэсэн асуулгуудыг оруулсан бөгөөд судалгаанд оролцогчдын ихэнх нь урлагийн боловсролын тухай ойлголтыг зөвөөр ойлгодог болох нь харагдаж байна. Түлхүүр үгс: урлагийн боловсрол-ухагдахуун, олон нийтийн ойлголтын судалгаа