(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
This study conducts an in-depth semantic analysis of Ar Khorchin long songs, focusing on the “Four State Songs” traditionally performed at new family wedding ceremonies. It examines the songs’ role, symbolism, sequence of performance, and the responsibilities of the singers within wedding customs. By combining sociocultural contextual analysis with semiotic and performative theories, the research offers a broad perspective on the tradition of Ar Khorchin long song singing. This methodological approach highlights how the meanings embedded in the songs are expressed within their social and cultural environment by analyzing rituals, performance practices, and semantic content. The findings provide a basis for identifying effective strategies to preserve and promote the cultural heritage of Ar Khorchin long songs. Aр хорчины уртын дууны утга зүйн судалгааны асуудалд (“Төрт дөрвөн дуу”-ны жишээгээр) Хураангуй: Энэхүү судалгаа нь Ар хорчины уртын дууны утга зүйн шинжилгээ хийхэд чиглэгдсэн бөгөөд шинэ гэр бүлийн хуримын ёслолд дуулагддаг “Төрийн дөрвөн дуу”-г жишээ болгон сонгож, хуримын ёс заншил дахь байр суурь, бэлгэдэл, дуулалтын дэс дараалал, дуучдын үүргийг нягтлан судлав. Судалгаанд нийгэм-соёлын контекстийн болон семиотик утга зүйн шинжилгээний арга, перформатив онолыг хослуулан ашиглан Ар хорчин уртын дуу дуулах уламжлалыг өргөн хүрээнд авч үзэв. Эдгээр арга зүйг хослуулан ашигласнаар уртын дуу нь зөвхөн аялгуу, текст, техникээр хязгаарлагдахгүй, харин тухайн дууг төрүүлсэн нийгэм соёлын орчин, зан үйл, хүмүүний сэтгэлгээ, нийгэм-соёлын харилцааны олон талт холбоог багтаасан иж бүрэн соёлын үзэгдэл болох нь тогтоогдов. Судалгааны үр дүнгээс үзэхэд, Ар хорчины уртын дуу нь зөвхөн уран сайхны илэрхийлэл төдийгүй гэр бүлийн тогтвортой байдал, ёс заншлыг уламжлуулах нийгэм, соёлын чухал механизм болох нь илэрхий байна. Ялангуяа дуучдын харилцан дуулах, үг ба аялгууны давталт нь утга агуулгыг гүнзгийрүүлж, хамтын ой санамжийг бүрдүүлэхэд чухал үүрэг гүйцэтгэж байна. Түлхүүр үгс: ёс заншил, перформатив утга зүй, нийгэм-соёлын харилцаа