(untitled) (Mongolian Journal of Arts and Culture, 2025)
There are relatively few pianists in our country who specialize as ballet concertmasters, and their collaborative role differs significantly from that of solo performers. A ballet concertmaster must highlight the characters of the principal roles, perform at a high artistic level, and closely sense the dancers’ movements while integrating the music with the dramatic content. This study therefore focuses on observing the relationship between music and dance and the characteristics of collaborative performance. The ballet “The Flower Among the Wormwood” by composer E. Choidog features the main characters Urangua and Galt, whose Love Adagio is notable for its broad, lyrical theme and deep emotional expression. This article examines the performance approach of the ballet concertmaster in the Adagio from the third scene of the ballet. Э.Чойдогийн “Шарилжин дундах цэцэг” балетын Адажио-г хөгжимдөх үйл явц дахь концертмейстерийн үүрэг Хураангуй: Балетын концертмейстерээр мэргэшсэн төгөлдөр хуурчид манай улсад цөөн бөгөөд хамсран хөгжимдөх ажил үүргийн хувьд гоцлоочдоос ихээхэн ялгаатай байдаг. Балетын концертмейстер нь бүжгэн жүжигт хамсран хөгжимдөхдөө гол дүрүүд тус бүрийн зан төрхийг тодотгон, ур чадварын өндөр түвшинд, бүжигчний үйл хөдөлгөөнийг нарийн мэдэрч, агуулгатай уялдуулан хөгжимдөх онцлогтой. Иймд хамсран хөгжимдөгчийн гүйцэтгэл дэх хөгжим, бүжгийн харилцан холбоо, хамсраа хөгжимдөлтийн онцлогийн талаар ажиглалт хийхийг зорьсон болно. Төрийн шагналт, хөгжмийн зохиолч Э.Чойдогийн “Шарилжин дундах цэцэг” балет нь Урангуа, Галт, Ширүүнгарьд, Зэвт гэх гол дүрүүдтэй бөгөөд Галт, Урангуа нарын хайрын Адажио-ийн гол сэдэв аялгуу нь өргөн дуулалтай, сэтгэлийн гүн гүнзгий мэдрэмжийг төрүүлдэг билээ. Ингээд “Шарилжин дундах цэцэг” балетын 3-р үзэгдлийн Галт, Урангуа нарын Адажио-д балетын концертмейстерийн хөгжимдөх арга зүйн талаар ажиглалт хийснээ энэхүү өгүүлэлдээ тусгасан болно. Түлхүүр үгс: хөгжим, балет, хамсран хөгжимдөгч, хослол бүжиг